Nem indulhat az olimpiai válogatón az egyetemi bajnok transz atléta

A biológiailag férfi atléta tesztoszteron szintje meghaladta a Nemzetközi Atlétika Szövetség elfogadott mértékét. 

CeCe Tefler az első amerikai transz atléta, aki a helyi szabályoknak köszönhetően egyetemi bajnokságot tudott nyerni, azonban nem engedélyezte a szövetség a részvételét az amerikai olimpiai válogatón – írja a Daily Wire. 

Az atléta ugyanis nem felelt meg a Nemzetközi Atlétika Szövetség követelményeinek, amelyek tartalmazzák, hogy egy női sportoló mekkora tesztoszteront szinttel versenyezhet.

Tefler edzője elmondta, hogy a tanítványa „tiszteletben tartja a döntést” és igyekszik a jövőre koncentrálni, és folytatni az edzéseket.

Mielőtt nőként atletizált, Tefler benne volt a férfi egyetemi atlétika csapatban. Tefler férfiként nem ért el sikereket mindössze 2016-ban 390-ik volt a ranglistán. 2019-ben már nőként határozta meg magát, és egyetemi bajnok lett 400 m gáton.

A sportoló az OutSport nevű honlapnak azt nyilatkozta, hogy a transz női atléták hátrányban vannak a biológiai nőkkel szemben. Szerinte a magasság és a tesztoszteron blokkolók hátráltatják a teljesítményét.

Múlt héten a Women’s Health amerikai női magazin megjelentetett egy cikket Tefler tollából, aki arról panaszkodott, hogy az olimpiára készülve 200 edzőt keresett fel, akik közül egy kivételével mindenki visszautasította.

„Az emberek mutogatnak rám és nevetnek, de én csak annyit mondok, hogy találkozzunk a pályán és meglátjuk ki a gyorsabb” – írta az atléta.

Azonban úgy tűnik Tefler kénytelen lesz a lelátóról figyelni a versenyt.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.