Koppenhága az Izrael tér „Palesztinára” való átnevezése ellen szavazott

A zöld párti képviselő által beterjesztett javaslat szerint az Izrael teret két részre osztották volna „a palesztin nép iránti szolidaritás üzeneteként” – olvasható az Israel Hayom oldalán.

A javaslatról tartott szavazás döntetlen eredménnyel zárult. 26 tanácstag szavazott a javaslat mellett és 26 ellene. A dán fővárosban a kormánypárti szociáldemokraták a javaslat ellen szavaztak, amelyet Niko Grunfeld, a Szabad Zöldek tanácstagja terjesztett be.

Grunfeld egy helyi hírcsatornának adott interjújában úgy nyilatkozott:

Van egy Ázsia terünk, van egy Amerika terünk és egy Izrael terünk a városban. A tér Palesztinára való átnevezése hihetetlenül erős üzenet lenne a palesztin nép iránti szolidaritásra”.

Finn Rudaizky, aki a városi tanács egy néppárti tagja és maga is zsidó származású, a TV2/Lorry dán hírcsatornának azt mondta, hogy a lépéssel „Koppenhága rossz üzenetet közvetítene”.

Rudaizky a Hámászhoz és a Hezbollahhoz fűződő palesztin kapcsolatokra utalva azt mondta, hogy egy ilyen javaslatot csak abban az esetben lenne érdemes megfontolni, ha a Közel-Keleten egyszer majd béke lesz.

Koppenhága 1968-ban nevezte el a szóban forgó teret Izraelről, hogy így állítson emléket a dán zsidók második világháborús üldözésének.

Öngól: Bella Hadid a ’39-es zsidó focicsapattal bizonygatja „arab Palesztina” létét

A palesztin-amerikai modell Bella Hadid egy teljesen zsidó focicsapat fotójával érvel amellett, hogy a zsidók ellopták Palesztinát az araboktól.