Egy népszerű QAnon Telegram-fiók antiszemita uszítást folytat

Az egyik legnépszerűbb QAnon-pártoló fiók a titkosított üzenetküldő alkalmazáson, a Telegramon több órán át osztott meg antiszemita bejegyzéseket – írja a Newsweek.

A GhostEzra fiók, amelynek több mint 334 ezer feliratkozója van a Telegramon, csütörtök óta számos antiszemita rágalmat és összeesküvés-elméletet osztott meg.

GhostEzra többek között egy olyan képet posztolt, amely látszólag zsidó újságírókat és műsorvezetőket emelt ki olyan hírcsatornáknál, mint a The New York Times, a CNN és a Fox News, ezzel a felirattal: „Valószínűleg csak véletlen egybeesés”.

Tévesen idézte emellett Trump egyik a médiát elítélő nyilatkozatát, amelyet GhostEzra a cionisták elleni beszédként értelmezett.

Egy Soros Györgyről készült fotó mellé GhostEzra azt írta: „Elgondolkodtál már azon, hogy Soros György miért nem csak túlélte a holokausztot, hanem valójában gyarapodott is általa?”.

Néhány órával később minden további kommentár nélkül közzétett egy Wikipédia-bejegyzést a kripto-judaizmusról – olyan emberekről, akik titokban zsidók, miközben úgy tüntetik fel magukat, hogy más vallásúak, annak érdekében, hogy elkerüljék a megbélyegzést.

A GhostEzra fiók ezenkívül megosztott egy klipet az „Europa: The Last Battle című” 12 órás neonáci propagandafilmből, amely azt állítja, hogy a zsidók hozták létre a kommunizmust és felelősek mindkét világháborúért.

Mindegyik bejegyzésre több ezer válasz érkezett, a kommentek közül sok antiszemita gyűlöletet és zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket tartalmazott.

Mike Rothschild, aki könyvet írt a QAnonról, GhostEzra Telegram-tevékenységét az antiszemiták „veszett tombolásának” nevezte.

Mike Rothschild on Twitter: „QAnon promoter GhostEzra is probably the king of Q on Telegram, with over 330k followers. He’s also in the midst of a rabid spree of posting antisemitic memes. pic.twitter.com/qP4EO3DDRF / Twitter”

QAnon promoter GhostEzra is probably the king of Q on Telegram, with over 330k followers. He’s also in the midst of a rabid spree of posting antisemitic memes. pic.twitter.com/qP4EO3DDRF

GhostEzra hatalmas követő bázisra tett szert a QAnon mozgalomról szóló posztjaival, valamint a koronavírus világjárványról és a vakcinákról szóló egyéb hamis állításokkal.

GhostEzra egyik leggyakrabban ismételt összeesküvés-elmélete szerint Joe Biden elnök valójában halott, és egy dublőr, egy hologram vagy James Woods színész játssza elmaszkírozva.

A QAnon támogatói azt állítják, hogy Amerikában magas rangú sátánista pedofilok összeesküvése zajlik, melynek tagjai a vezető demokraták, a hollywoodi elit és Soros György, továbbá, hogy a zsidók irányítják titokban a világ médiáját, bankjait és kormányait. A QAnon szerint ez a pedofilokból álló csoport azért kínozza és öli meg a gyerekeket, hogy kinyerje belőlük az adrenokróm nevű anyagot. Bár ez az anyag tényleg létezik (az adrenalin oxidációjával keletkezik), természetesen nem egy mágikus elixír, amelyet olyan személyiségek, mint Hillary Clinton állítanak elő gyermekek véréből, ahogyan azt a QAnon támogatói állítják.

Szakértők rámutattak a hasonlóságokra az adrenokróm „elmélet” és a több száz éve létező antiszemita vérvád elméletek között:

Ez az egész vérvád nagyon hangsúlyosan jelen van, a gyermekek vérért való elrablásának gondolata” – mondta Magda Teter, a zsidó tanulmányok professzora. „Az emberek elkezdenek majd arra rákeresni, hogy „gyerekeket ölni vérért” és ez elvezeti őket az antiszemita elméletekhez, még akkor is, ha kezdetben nem hajlanak rá” – mondta Teter.

Az elképzelés, hogy a nyugati világot egy zsidó összeesküvés uralja, visszhangozza a Cion bölcseinek jegyzőkönyvében szereplő hamis állításokat, amelyet a 20. század elején Oroszországban készített a cári titkosrendőrség. A szöveg, amelyet az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma „a modern idők leghírhedtebb és legszélesebb körben terjesztett antiszemita kiadványaként” jellemez, nagyban hozzájárult a világot irányító zsidó összeesküvésről szóló tévhit elterjedéséhez.

Bár nem feltétlenül a zsidók a QAnon célpontjai, a legtöbb ilyen elmélet ismerősen hangzik bárki számára, aki bármit is tud az antiszemitizmus történetéről” – nyilatkozta az Insidernek Michael Brenner, az Amerikai Egyetem Izrael Tanulmányok Központjának igazgatója.

Fotó: Flickr/Anthony Crider

Uniós felmérés: a járvány alatt emelkedett az antiszemita online tartalmak száma

Német és francia tartalmakat vizsgáltak. Az eredmény aggasztó.