A kongresszusi demokraták sürgetik Bident, hogy vonja vissza Trump Izraellel kapcsolatos lépéseit

Hetvenhárom demokrata képviselő levélben szólította fel Joe Biden elnököt, hogy az izraeli zsidó telepeket ismerje el illegálisnak, Ciszjordániát pedig megszállt területnek – írja a Times of Israel.

Az amerikai képviselőház hetvenhárom – köztük több vezető pozíciót betöltő – demokrata képviselője levélben sürgeti Joe Biden elnököt, hogy tegyen meg egy sor lépést annak érdekében, hogy visszafordítsa a Trump-kormányzat alatt végbement, „az Egyesült Államok régóta fennálló, kétpárti politikájának feladását” az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban.

A szerdán elküldött levélben egyebek mellett arra szólítják fel az elnököt, hogy határozottan jelentse ki illegálisnak az izraeli zsidó telepeket és Ciszjordániát megszállt területnek:

Tegye világossá, hogy az Egyesült Államok a telepeket a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek tekinti, azáltal, hogy újra kiadja a vonatkozó külügyminisztériumi és vámügyi útmutatást erre vonatkozóan” – áll a levélben.

A levelet hét zsidó demokrata képviselő írta alá, köztük Jan Schakowsky illinois-i képviselő, aki egyebek mellett a levél kezdeményezője is volt.

A többiek Alan Lowenthal kaliforniai, Andy Levin michigani, Sara Jacobs kaliforniai, Yarmuth, Steve Cohen tennessee-i és Jamie Raskin marylandi képviselők.

Bidenék eddig vonakodtak attól, hogy nyíltan bírálják Izraelt, tanulva az Obama-érát sújtó amerikai-izraeli kapcsolatokban tapasztalható feszültségekből, ezért az elnök igyekszik inkább zárt ajtók mögött tartani az Izraellel fennálló nézeteltéréseit.

A múlt havi gázai konfliktus idején Biden határozottan elutasította a párt baloldalának azon felhívásait, hogy gyakoroljanak nyomást a támogatások megvonásával Izraelre a konfliktus befejezésére.

Biden azonban a levélben szereplő nyolc ajánlás közül néhányat maga is támogat, köztük a palesztinoknak küldött segélyek újraindítását és a palesztin kapcsolatokért felelős konzulátus újranyitását Jeruzsálemben.

A levél végezetül arra is javaslatot tesz, hogy helyezzen nyomást Izraelre a palesztin családok Kelet-Jeruzsálemből tervezett kilakoltatásának ügyében, ami hozzájárult ahhoz az ingatag környezethez, amely a múlt hónapban az Izrael és a palesztinok közötti erőszakos konfliktust szította.

A kongresszusi képviselők által megfogalmazott levél tükrözi a demokraták széles körében egyre erősödő nézeteket, hogy keményebb álláspontot képviseljenek Izraellel szemben, mindezt akkor, amikor a Naftali Bennett miniszterelnök és Jair Lapid külügyminiszter által vezetett új izraeli kormány igyekszik helyreállítani a Netanjahu alatt megromlott kapcsolatokat a demokratákkal.

Az utcai erőszak, mint politikai eszköz

A palesztin párti tüntetők bejelentkeztek a Demokrata Párt legújabb „kék miliciájának”, amellyel sakkban tartják saját szavazóikat – írja Lee Smith a Tablet magazinban.