A holokauszt 45 áldozatát helyezték örök nyugalomra Volgográdban

Június 23-án a volgográdi zsidó hitközség eltemette azoknak a zsidó civileknek a földi maradványait, akiket a nácik 1942 augusztusában, a sztálingrádi csatában lőttek agyon. Az áldozatok több mint fele gyermek, a legfiatalabb közülük 8 hónapos volt.

A maradványokat körülbelül egy évvel ezelőtt exhumálták az Oktyabrszkij kerületben található Vodino falu közelében, a helyi népirtás ügyében folytatott bűnügyi nyomozás a részeként – írja a Crown Heights.

A törvényszéki szakértők azonosították az erőszakos halál jeleit (lőtt sebek a mellkason és fejen), továbbá megerősítették a maradványok személyazonosságát életkor és a nem megjelölése szerint.

Alexander Plakszin, Alexander Frakhtman, Vladiszlav Finkov, Eremey Lalaev és Lev Libman, Yoffe rabbival együtt 45 személy földi maradványait készítették elő a temetésre, amelyre a délnyugat-oroszországi Volgográd (korábbi Sztálingrád) városi temetőjének zsidó részében került sor.

Gabriel Khakhiashvili, helyi lakos úgy nyilatkozott: „Nem tudtam nem eljönni, hogy ne támogassam a minjánt, látva a halottak listáját… Annyi gyerek. Úgy gondoltam, hogy a személyes részvétel a legkevesebb, amit megtehetek”.

Zalman Yoffe, Volgográd és a volgográdi régió főrabbija olvasta fel a megemlékező imát, majd a zsidó hagyományoknak megfelelően köveket helyeztek el a sírokon. A temetésen részt vettek a Volgográdi Terület Nemzetiségi és Kozák Bizottságának, a város kulturális bizottáságnak valamint az Oktyabrszkij kerület képviselői is.

Különösen fontos, hogy a fiatalok részt vegyenek az ilyen eseményeken. A legfontosabb, hogy megőrizzük az emlékezetet, és ne kövessünk el újra ugyanazokat a hibákat” – mondta a 87 éves Vlagyimir Kunin, aki a helyi zsidó közösség aktív tagja.

Holokauszt-áldozatok tömegsírjára bukkantak Fehéroroszországban

Csaknem két évvel azután, hogy a fehéroroszországi Bresztben holokauszt áldozatok tömegsírját tárták fel, egy másik helyet is felfedeztek egy Logoza nevű falu közelében.