Schobert Norbi: A zsidók a holokauszt traumája miatt kövérek

A Neokohn főszerkesztője

 

Schobert Norbertet aligha kell bemutatni. Az egykori fitneszguru ma már inkább egészséges-élelmiszereket forgalmazó üzlethálózatát igazgatja, és továbbra is feltett szándéka, hogy minden túlsúlyost lefogyaszt. Vajon az ország Norbija tényleg utálja a kövéreket, vagy csak a kövérséget? Honnan a Schobert név, miért botránkoztatja meg rendre a nyilvánosságot, miért fontos szerinte a pénz és mit gondol a zsidók kövérségéről? Ezekről és még sok minden másról beszélgetett Norbival Megyeri A. Jonatán.

***

Ha meg kéne határoznia magát, mit mondana, kicsoda Schobert Norbert?

Üzletember, életmód szakember vagyok. Nem mondhatjuk azt, hogy rendőrtiszt vagyok, mert húsz éve leszereltem. De nem mondhatjuk azt sem, hogy aerobik oktató volnék, mert nem abból élek már tizenöt éve. A fitnesz gurut rám ragasztotta a bulvársajtó .

Amellyel jó viszonyt ápol…

Nem ápolok vele rosszat.

Ez egy win-win szituáció, nem? Mindenki nyer. A bulvársajtó nyer egy jó sztorit, Schobert Norbi meg nyer nyilvánosságot.

Ez így van, de azt gondolom, hogy a búvársajtónak ma már nincsen jelentősége. Csak rombolni tudnak, építeni már nem nagyon. A közösségi média átvette a bulvármédia helyét. Közel 1 millió 300 ezer Facebook követőm van, és ezzel Magyarországon mind cégként, mind emberként, mind influenszerként a legnagyobb követőtáborral rendelkezem. Tibi atyával holtversenyben.

Szép teljesítmény. Tibi atyával egy helyen lenni…

Milyen érdekes, hogy egymillió-háromszázezer ember kedveli az alkoholizmust, és egymillió-háromszázezer ember érdeklődik a fogyókúra iránt.

Ez tényleg egy megosztott ország.

Igen, abszolút megosztott ország. És ez a tömeg, aki követ a Facebookon, abszolút generikus. Tehát nem hirdetem az oldalamat, nem vásárolok követőket.

Növekszik még a tábor?

Nem. Mostanában inkább csökken, mert rengeteg trollt irtunk. Tehát, aki gyűlölködik, másoknak vagy nekünk beszól, annak viszlát.

Azért azt mégsem lehet mondani, hogy a bulvársajtónak nincsen semmi szerepe, mert amit ön vagy Réka (Schobert Norbert felesége, Rubint Réka – a szerk.) posztol, az aztán megjárja a bulvársajtót, ez pedig nyilvánosságot biztosít.

Sajnos.

Fotó: Neokohn

Mert nem tudja kontrollálni?

Az a baj, hogy a sajtó az most már a Facebook és az Instagram posztokból ír cikket. Tehát ahhoz sem veszi a fáradtságot egy újságíró, hogy a telefont felemelje. Az, hogy így házhoz, mint ön, ráadásul saját fotóssal, utoljára ilyet a 90-es években láttam.

Mi tagadás, konzervatív oldal vagyunk.

A ’90-es éveknek a vége, amit imádtam, megjegyzem. A személyes kapcsolat nagyon fontos. Igazából csak és kizárólag kitalált anyagok vannak az interneten, Kiraksz valamit, valaki ír rá egy rossz kommentet, és ezt a kettőt összemosva tesznek rá egy bulvár címet, és az újságíró fölvesz érte a tízezer forintot. Szerintem ez gáz. Tehát ismét munkát kell adni a fotósoknak, meg a videósoknak, meg az újságíróknak, el kéne menni és találkozni kéne az interjúalanyokkal. Szerintem valós munkára alapuló anyagokra volna szükség a médiában. Akkor nem volna egy ilyen torz kép, mint ami most lecsapódik a közösségi médiából.

Beszéljünk egy kicsit az üzletről! Hogy megy a Norbi Update? Egyrészről azt olvasni, meg azt látni, járva az utcán, hogy növekszik a hálózat…

Növekszik, igen.  Nyílnak az üzleteink sorban. Közel 430 termékünk van. Igazoltan és lekutatva is nekünk van a legnagyobb keto és lowcarb választékunk a világon, tehát mindenképp növekszik. A boltszámunk is, a forgalmunk tavaly is megduplázódott. Igaz, hogy veszteséget könyveltem el, de nagyon sok boltba fektettünk be. Plázákba vettem helyeket. Csak a MOM Parkban nyitott üzletre 70 milliót költöttem. De azt gondolom, hogy ezek majd meghálálják magukat.

Covid idején duplázni, szép teljesítmény…

Kár, hogy a bulvársajtó nem ezt ragadta meg a dolgokból, hanem azt, hogy veszteséges volt a cég.

Egyrészről látszik, hogy növekszik az üzlethálózat, látszik, hogy növekszik a termékskála, másrészről meg olvasni azt, hogy veszteséges, és hogy kamu, hogy le lehet fogyni tőle. Ez mennyire rontja a bizniszt? Vagy a rossz PR is jó PR?

Húsz évig nem lehet valamit eladni, ami nem működik. Másrészről nincs ebben az országban senki, akinek sikerült volna embereket lefogyasztania.

Mikor ideértünk, az interjúra, éppen egy igen testes úr jött ki öntől.

Aki majd hatvan kilót fogyott eddig. Még egy százast kéne fogynia, de kicsit megtorpant, ezért irgalmatlan keményen elbeszélgettem vele, mert mindent betart, és szépen fogyogat, de nem edz.

Még mindig megvannak a személyes ügyfelei?

Igen. Napi több kliens szokott hozzám jönni, és az ilyen nagyon nehéz esetekkel szoktam foglalkozni.

Szó szerint nehéz esetek. Ők találják meg?

Igen. Szeretek személyesen foglalkozni az ügyfelekkel. Ez nagyon fontos.

Motiválja, hogy látja az embereknek megváltozik az élete és nemcsak az életmódja. Ha valaki lefogy 160 kilót, az biztos, hogy drámai változás. Megmenekül a halál torkából.

Aki lefogy 100, vagy 120 kilót, sok ilyen tanítványom van, az is megmenekül. De aki csak 40 kilót fogy le, mert annyi van rajta, az is megmenekül.

Azt kell tudni, hogy akinek a testsúlya eltér az orvosi egészséges átlagtól az veszélyben van.

BMI: Magasság, testsúly aránya?

A hüvelykujjszabály szerint egy férfinek testmagasság mínusz 100, egy nő meg testmagasság mínusz 110 kiló a középérték. Tehát azt jelenti, hogy 160 centis nőnek az átlagos közepes testsúlya 50 kilogramm.

Fotó: Neokohn

De lehet 60 is?

60 lehet, az nem kövér, az még egészségesen telt, de 70 kilóval egy 160 centis nő, kövér. Nem csak kövér, nagyon kövér.

Az ilyen kijelentésekkel kerül be mindig a hírekbe? Mint amikor azt mondta a televízióban, hogy a száz kilós férfi nem férfi.

Nem, nem. Azt mondtam, hogy a száz kiló nem a férfiak mérőszáma, hanem a disznók vágósúlya. Ezt mondtam, és igazat mondtam, mert a férfiakat megvédtem vele.

Ez szándékos polgárpukkasztás?

Felkavartam az állóvizet, de nagyon látszik, hogy az általános iskolákban még most is sokan hiányoznak a szövegértelmezés óráról. Hogyha ugyanis azt mondom, hogy a 100 kiló nem a férfiasság mérőszáma, hanem a malacok vágósúlya, azzal nem azt mondom, hogy mindenki, aki eléri a 100 kilót, az menjen a fenébe. Pont a héten olvastam, hogy Ernyey Béla mondta, hogy rettentő módon megveti azokat a nőket, akik a házasság és a szülés után ténsasszonnyá és piaci kofává válnak.

Ajvé.

Ebből semmilyen botrány nem támadt. Én csak azt mondtam, hogy döngő léptek. Én nem mondtam se megvetést, se súlyt. Azt mondtam, hogy nem jó az, hogyha döngő léptekkel érkezünk a hálószobába.

Azt gondolom, hogy a társadalomnak óriási nagy baja, hogy szeret magának ellenségképet gyártani, hogy le tudja vezetni a saját feszültségét. A saját feszültségünk abból táplálkozik, hogy nem tudjuk az életünket sikerre vinni. Sem a kondíciónkban, sem a megjelenésünkben, sem az anyagiakban, mert nem rendelkezünk elég ésszel, meg elég akarattal. És ilyenkor nagyon fontos bűnbakot találni. Erre épült a nácizmus is.

Azért vegyük alapul, hogy a hitleri Németországban a lumpenproletárok tömegének a butaságát és tehetetlenségét nagyon jól összhangba lehetett hozni azzal, hogy a zsidók mindent elvesznek tőletek. Na, ez ma is megvan a társadalomban. Inkább bűnbakot keresünk, semminek szembe nézzünk problémáinkkal.

Lehet, hogy amikor olyat mond, hogy a 100 kiló az nem a férfiak mérőszáma, hanem a disznók vágósúlya, az emberek fölháborodnak, de aztán egy picit elgondolkodnak. Lehet pozitív hatása az ilyen kijelentésnek?

Az utcán megállítanak az emberek, és abszolút jó humorként veszik ezt. A benzinkúton odarohantak hozzám az emberek, hogy „Most én is vágósúlyban vagyok”? Halál jó fejek. Odajött hozzám egy taxisofőr, aki miattam kezdett újra edzeni. Ez óriási. Tehát azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy legyen humorérzékünk, és ne csak vészjósló orvosi fogalmakkal dobálózzunk.

Ki lehet jelenteni, hogy ön kövérfób?

Elhízás fóbiám van. Magát a betegséget utálom. Ha onkológus lennék, akkor daganatos betegség ellen harcolnék, és utálnám a rákot. De ez nem jelenti azt, hogy utálom rákos beteget. Az obezitás betegség, amit utálok, és meg akarom menteni az embert, aki ezzel küszködik. Sajnos óriási mértékben küszködik ezzel a világ. Tudjuk azt, hogy Magyarország ebben dobogós negyedik a világon, Európában a legelső az elhízásban.

Az Egyesült Államokhoz képest sehol nem vagyunk.

No, de Európában. Amerikába amúgy a második helyen van. Úgy emlékszem, Mexikó az első. A lényeg az, hogy mi negyedikek vagyunk, az biztos.

Ennek vajon a szegénység vagy a jólét az oka? Mert ugye az Egyesült Államokban nem lehet azt mondani, hogy a szegénység az oka az elhízásnak. Arra gondolok, hogy ha valakinek nincs pénze egészségesen táplálkozni…

Ezt sokan imádják ürügyként hangoztatni, azt mondani, hogy azért elhízottak, mert szegények.

De akkor mi a helyzet a bangladesiekkel, akik nagyon szegények. Vagy menjünk el Szudánba, Etiópiába, és kérdezzük meg, hogy mi a helyzet.

Itt van étel, csak nem feltétlenül egészséges.

Nem. Magyarországon azt gondolom, hogy imádunk bűnbakot gyártani. Tehát ürügyeket és bűnbakokat kell mindig gyártani. Tehát minden olyan, ami árt nekünk, ami nem jó, arról nem mi tehetünk, hanem más. Mindig mást lehet okolni érte. A németeket lehet okolni, a szovjeteket lehet okolni. Trianont lehet okolni.

Az elhízásra is bűnbakot keresnénk?

Ha dagadtra esszük magunkat, akkor okoljuk érte a szegénységet: dagadtra eszem magam, tehát szegény vagyok. Ott meg lehet Brüsszelt okolni, meg lehet Sorost okolni, meg még a migránsokat is lehet okolni, tehát mindent lehet okolni, de olyan nincs Magyarországon, hogy szembe nézzünk, és azt mondjuk: na jó, ez igaz. Most pedig változtatni fogok. Ez nagyon hiányzik belőlünk. Belőlem nem hiányzik, mert én szeretek változtatni. Egy biztos, hogy Magyarországon az elhízás mennyisége brutális számú. Két és fél millió felnőtt extrém módon van elhízva. 7 millió felnőtt pedig túlsúllyal él.

Fotó: Neokohn

Mi is a definíciója a túlsúlynak?

Mondjuk 25-ös BMI felett. És a túlsúlyról nem sokan tudják, hogy szinte az összes betegségért felel. Hiszen a zsírszövet olyan szövet a testben, aminek nincs ott a helye, nincs saját keringése. A zsírszövetben nincsenek erek, hajszálerek, nincsen semmi. Lerakódott liposzómákról van szó. A bőrnek van saját keringése, az izomnak van saját keringése, a csont is van saját keringése, ám a zsírszövet nem kap levegőt. Ha felhalmozzuk a testben, akkor a zsírszövet magától elkezd pusztulni, és ahogy elkezd magától pusztulni, bekerül a keringésbe, hogy ürüljön. És bekerülve a keringésbe tönkreteszi a szívet, az érrendszert, agyat, mindent, már a megléte is magas fokú krónikus gyulladást okozhat a testben, ami az egész kommunikációt felborítja. Magyarán: ami kövér a természetben, annak el kell pusztulnia. Ez egy alapszabály sajnos, állatra, mindenre igaz, és igaz ránk is. Ezért kell ez ellen küzdeni. Az elhízásnak pedig két oka van: túl sok szénhidrátot eszünk, mert a zsír, az csak szénhidrátból lesz. A megivott alkoholból például nem lesz zsír. Megevett zsírból, nem lesz zsír. Megevett fehérjéből, húsból sem lesz zsír.

Szénhidrát tehát az igazi ellenség.

Igen, a szénhidrát. A cukor és a keményítő. Ez van eltolódva, és ha ennek a fogyasztása fölmegy, és mellé inaktív életmód társul, amivel nem égeted el, amit fölhalmozol, akkor megérkeztünk. Mondok egy számot: éves szinten a gyógyszerdotáció tekintetében több mint 512 milliárd forintot költünk a kövérségből adódó betegségek kezelésére. Legalább évi ezer milliárdot lehetne átcsoportosítani, hogyha az egészségünkkel törődnénk, és fittek lennénk. Ez azt jelentené, hogy 1 500 milliárddal több forint jutna olyan embereknek a megmentésére vagy gyerekeknek a megmentésére, akik nem tehetnek arról, hogy betegek. Most sajnos azt csináljuk, hogy attól érezzük magunkat jó embernek, hogy a Facebookon osztogatunk meg posztokat és koldulunk a gyerekeknek, miközben esszük a chipset és isszuk a cukros üdítőt, de közben a Facebookon koldulunk és azt hisszük ettől jó emberek vagyunk. Közben, ha megmentenénk a saját egészségünket, a mi mintánkon keresztül a gyerekeink egészsége is megváltozna, és ha nem kéne állandóan gyógyszerért menni, és nem kéne állandóan orvoshoz menni.

Szó szerint megesszük a saját egészségünket, és megesszük mások egészségét is. Ez a jelenlegi helyzet.

Ez szlogennek sem rossz. De vajon mi motiválja Schobert Norbertet? Hogy mindenki lefogyjon?

Sok minden motivál. Első helyen mindenképp az egészség áll. Tehát nekem az a siker, ha egészséges vagyok.

És üzletileg?

Az motivál, hogy a Norbi Update hálózatból, a keto zero és lowcarb termékekből szeretnék egy nemzetközi hálózatot építeni. Részben sikerült, mert ott vagyunk Pozsonyban, Prágában, Romániában, Ausztriában. Magyarországon is van 80 üzlet. Az enyém a legnagyobb egészséges életmód franchise. Magyarország elbírna szerintem 200 üzletet, és azt gondolom, hogy a környező országokban, itt Európában simán lenni kéne 8-900 vagy 1000 üzletnek. És akkor nem beszéltünk még akár Izraelről, nem beszéltünk akár az Egyesült Államokról. Tehát amit mi tudunk, a Norbi Update, az az, hogy a legszélesebb választékot biztosítjuk frissen sült péksüteményekből, cukrásztermékekből, street foodokból, szárazárukból, hűtött árukból, fagyasztott árukból, édességből, tésztából. Mindenünk van. Úgy, hogy mindez jó a cukorbetegnek, a fogyózóknak, elvileg mindenkinek, és ezt mi háromszoros klinikai vizsgálattal igazoltuk. Ez is egy nagyon fontos dolog. Van mögöttünk harminc év. Húsz éves maga az Update, de én ezt azért harminc éve tolom.

A zsidóságot egyébként különösen érinti az elhízás.

Valóban?

De nem, mert a zsidók zabálnának, vagy lusták volnának. Azért érinti a zsidóságot különösen az elhízás, mert van a szociológiában, a társadalmakban egy úgynevezett anómia elmélet. Az anómia egy társadalmi törést jelent általában. A holokauszt egy brutális társadalmi törést okozott a zsidóságnál. Milliók haltak halált, éhen is. Képzeljük el, hogy a túlélőkben ennek genetikai kódja öröklődik. Egy kísérlet szerint, ha mindig átengedtek labirintuson egereket, és az egerek bizonyos irányba mentek, akkor ott mérges gázba mennek, de ha egy másik irányba, úgy elemózsiát kaptak. Bizonyított, hogy a túlélő egerek utódai nem mentek többet a mérgesgáz irányába.

Ez azt jelenti, hogy genetikai szinten DNS-szinten van emlékezet. Társadalmi szintű óriási éhezés és szenvedés, ami érte a zsidóságot, amiatt hajlamos felhalmozni.

Felhalmoznánk?

Arra akarok kilyukadni, hogy a holokauszt túlélése után a zsidóknak egyrészt módosultak a DNS-ei, tehát sokkal inkább híznak, hogy ezt a dolgot túléljék, kettő pedig sokkal inkább esznek boldogan, mert van mit. Tehát ez a kettő együtt ahhoz vezet, hogy ma a zsidóságot súlyosan érintik a szív- és érrendszeri-, a rákbetegség, a koleszterin betegség, a túlsúly, a diabétesz, és ennek az összes válfaja.

Vannak zsidó felmenői?

Apai ágról. Tehát vallásilag nem vagyok zsidó, de a vérem az.

Édesapja tehát zsidó volt?

Édesapám holokauszt-túlélő zsidó ember volt. Már meghalt. Bauer Sándornak hívták, az ő anyja meg Feuerstein Sára volt. Az én nagyanyám Bergen-Belsenben halt meg a koncentrációs táborban. Apai nagyapámat pedig a tököli Nyilasház előtt lőtték le apámmal együtt, csak apám túlélte.

Fotó: Neokohn

Ha édesapja Bauer, hogy lett Schobert?

Úgy, hogy anyám teherbe esett tőle, de nem akarta, hogy elváljanak. Kilenc évig volt anyámmal együtt, de nem házasodtak össze, és anyám nem akarta, hogy elváljanak.

Tehát az édesanyja Schobert?

Anyám Horvát, pontosabban Horowitz.

Az is zsidó név, nem?

Valami zsidó vér ott is van, talán apai ágon. Anyám tulajdonképpen később, egy lakás miatt férjhez ment a nevelőapjához, hogy ne lakoltassanak ki minket a nagyanyám halála után. Persze csak papíron.

Elnézést, lehet, hogy nem tudtam követni. Ki ment hozzá a nevelőapjához?

Anyám. Anyám, az anyjának a második férjéhez, egy orvoshoz hozzáment papíron, hogy megörököljük a lakást. Mert kommunista rendszert írtunk, és nem voltunk jogosultak a lakásra. És amikor tudtuk, hogy az öreg meg fog halni, ő mondta, hogy akkor papíron össze kellene házasodni. Azután mi ott maradtunk, sőt engem is a nevére vett, hogy ne legyek jogcím nélkül egy lakásban.

Gondolkozott valaha, hogy visszavegye a nevét?

Eszemben sincs. Szeretem a nevem. Amúgy tökmindegy, hogy hogy hívják egyébként az embert. Szerintem.

Magyarországon ön a Norbi. Ha csak annyit mondok, hogy Norbi, akkor mindenki önre gondol.

Szeretem, ha csak Norbinak hívnak.

Egyszavas név. Térjünk még egy kicsit vissza arra a kérdésre, hogy mi motiválja?

Értelemszerűen engem is motivál a pénz. Ezt nem szégyen kimondani. Már hogy ne motiválna a pénz. Imádom a családomat egyben tartani, és megfelelő életszínvonalon boldogan élni. Imádok én is utazni, imádok jó kocsiban ülni, imádok jó éttermekbe járni.

Az vesse rám az első követ, aki nem.

De sose helyezem a pénzt sem az egészségem, sem pedig a szeretet elé.

A legelső mindig az egészség, meg a család. A pénz csak a harmadik helyen lehet. Sokaknál a pénz mindent megelőz, és utána rámegy az egészség, rámegy a kapcsolat, meg rámegy minden. Mindig első helyen kell védeni az egészségi állapotunkat. Ez még megelőzi a családot is, mert hogyha az egészséged megroggyan, akkor a családod számára nem támasz, hanem teher leszel. E mellé kerül a család, a szeretet, mindezt körbe veszi a pénz.

Mert akkor minden védve van?

Igen. Ennyi az élet képlete. Tehát, hogy igazából lehet itt szépítgetni a dolgokat, az a baj, hogy sokaknál bekerül középre ez a dollár jel, és a többit kiszorítja.

Ha jól tudom, hogy bizonyos Norbi termékek lehet, hogy kóser minősítést kapnak.

Valóban elkezdtünk erről tárgyalni.

Mi történt ezzel a projekttel?

Nem tudom, hogy a kollégák hol tartanak vele, én szeretném, ha ez megvalósulna, szeretnék kóser termékekkel jelentkezni a piacon. Már csak azért is, mert egyébként ilyen lowcarb, meg keto szinten én nem is láttam-hallottam a világon kóser a termékekről. Úgyhogy szeretnék az első lenni.

Piaci rés?

Exportra is volna lehetőség, mert Magyarországon nem érnénk el nagy sikert a kóser termékekkel, egyszerűen azért, mert Magyarországon nagy az antiszemitizmus. Marha egyszerű.

Márpedig én szeretnék a nevében, meg dizájnjában is kóser terméket csinálni.

Feltétlenül szükséges, hogy a kóser mivolta hangsúlyos legyen?

Én hangsúlyoznám. Mert a magyar nyelvben is használják, ott is mondják, hogy ez kóser vagy nem-kóser.

A „kóser”, mint a bizalom jele?

Igen. Szerintem ezen az úton tovább fogok menni. Rá is fogok kérdezni a kollégáknál, hogy mi van ezzel a projekttel. Persze a termékben van némi szénhidrát, de sokkal kevesebb, és magas a zsírtartalma, és persze finom. Meg a fehérje is magas benne. Egy ilyen igazi békebeli íz. Tehát én, ha kósert adok, ami nem hizlal, akkor az legyen nagyon finom.

Mert általában a kóser dolgok, azok finomak.

Miért fontos ez önnek?

Én nem vagyok vallásos zsidó, de nem tagadom meg a saját vérem. Mondok egy példát. Fotóztam egy címlapot, most pont a Diéta és Fitness Magazin, Magyarország piacvezető fitnesz magazinja. 25 éve vagyok a médiában totális bombaerővel, most pedig megismételtük a 25 évvel ezelőtti címlapot.

Izgalmasan hangzik.

A stylist hozott Boss ruhákat. Én nem vettem föl, mert a Hugo Boss a náci Németországnak gyártott katonaruhákat. A Gestapónak tervezte az egyenruháját. Abból építette fel magát a Boss, hogy a Gestapót öltöztette.

Ebből volt nagy balhé, de a család bocsánatot kért, és jóvátételt fizetett. Vajon van különbség a Mercedes, a Krupp, a Siemens és más termékek közt, melyek mind gyártottak a náci Németországnak?

Azt gondolom, hogy a Mercedes nem attól lett nagy márka, hogy a náci táborra épített. Nem a nácizmusra épült.

De például a Volkswagen igen. Azt konkrétan Hitler javaslatára alapították.

Nem is lát engem senki Volkswagennel.

Hugo Bosst sem viselek, mert a nácizmusból építette föl magát. És hogyha a Volkswagent Hitler alapította, biztos, hogy nem fogok Volkswagen-t venni.

Zacher Gábor: Izrael működik, mert vészhelyzetben összetartás van

Az országos ismertségű toxikológus a Neokohnnak adott interjújában beszélt a koronavírussal kapcsolatos konteókról, hogy miért járhat Izrael élen a járványkezelésben és hogy ismeri-e családfáját, amelyben megtalálható a Sacher tortát kifejlesztő Franz Sacher, zsidó cukrászmester is.