Iránnak megint nem sikerült kilőnie egy műholdat

Irán június közepén sikertelenül próbált pályára állítani egy műholdat – számolt be szerdán az amerikai védelmi minisztérium.

A Pentagon műholdfelvételeiből, amelyek az iráni fővárostól, Teherántól mintegy 300 kilométerre keletre fekvő Szemnan űrközpontról készültek, úgy tűnik, hogy Irán újabb műholdindítást tervez.

„Az amerikai űrparancsnokságnak tudomása van egy iráni rakéta sikertelen indításáról, amely június 12-én kora reggel történt”

— számolt be Uriah Orland alezredes, a Pentagon szóvivője közleményében, megerősítve egyben a CNN amerikai hírtelevízió értesüléseit is.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az előző iráni rakétaindítás 2020 áprilisában történt, amikor Teherán pályára állította a Núr-1 mikroműholdat, amelyet az amerikai hadsereg továbbra is figyelemmel kísér. Az objektummal kapcsolatos folyamatos megfigyelések azt mutatják, hogy az űreszköz irányíthatatlan és nem működőképes.

Izrael felszólította a nemzetközi közösséget az iráni műhold miatt

A zsidó állam elítélte Irán műholdfelbocsátási programját, mert az szerinte a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétaprogram leplezését szolgálja.

A CNN szerint, amely a Middlebury-i Kaliforniai Egyetem szakértőire hivatkozik, az elmúlt napokban megnövekedett aktivitás az iráni Szemnan űrközpontban arra utal, hogy egy újabb indítási kísérlet van készülőben.

A kaliforniai székhelyű Planet Labs magánvállalat által június 19-én és 20-án készült képeken üzemanyagtartályok, szállítójárművek és egy mobil platform látható az űrközpontban.

Teherán cáfolta a június 12-i indítás meghiúsulását.

„A kommunikációs minisztérium két műholdja, a Nahid és a Pársz az iráni űrügynökség irányítása alatt állnak”

— idézte Mohammad Dzsavád Azari Dzsaromi iráni távközlési minisztert szerdán az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

Az iszlamista rezsim 2009-ben állította Föld körüli pályára az első műholdját, s ezt 2011-ben és 2012-ben követték újabbak, de sokáig rejtélyes pechsorozat akadályozta a programot.

Pár hete a The Washington Post szellőztette meg, hogy Oroszország egy nagyfelbontású kamerával felszerelt, Kanopusz-V típusú műholdat tervez eladni az ajatollahoknak, amelyet néhány hónapon belül juttatna rakétával a világűrbe.

The Washington Post: Oroszország fejlett műholdat fog eladni Iránnak

Az amerikai lap szerint a technológia segítségével Irán az egész Közel-Keleten nyomon tudja követni potenciális katonai célpontjait.