Angela Merkel helyteleníti az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatos magyar törvényt

Helytelennek nevezte az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatos új magyar jogszabályt Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben(Bundestag).

A kormányfő az azonnali kérdések és válaszok órájában a pártjától, a jobbközép Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselője azon kérdésére, hogy támogatja-e a „Magyarország szuverenitását megtámadó” Európai Bizottság fellépését a törvény ügyében, elmondta, hogy helytelennek tartja a jogszabályt.

Kijelentette:

„nem fér össze a politikáról alkotott elképzelésemmel, hogy az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát ugyan engedélyezik, de korlátozzák a felvilágosítást róla”.

Egy ilyen korlátozás összefüggésben áll „az oktatás szabadságával is, és hasonló ügyekkel, és olyasvalami, amit politikailag elutasítok”

— fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Mint mondta, az Európai Bizottság önállóan dönt az esetleges kötelezettszegési eljárásokról, „mindenesetre én határozottan bírálom ezt a törvényt”.

Megjegyezte, hogy

barátsággal viszonyul Magyarországhoz, de a „politikai nézeteltéréseket” megnevezi. „Egyébként Orbán Viktor nem olyan miniszterelnök, aki ne tenné meg ugyanezt a saját országáért”

— mondta Angela Merkel.

Olaf Scholz alkancellár, pénzügyminiszter – aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a szeptemberi Bundestag-választáson – egy berlini miniszteri tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy kancellárjelöltként miként értékeli „a magyar kormány LMBTIQ-ellenes törvényét” (LMBTIQ: leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex, queer), kijelentette, hogy „teljességgel elfogadhatatlanok a magyar kormány homoszexuálisok és mások elleni törvényei”.

Hozzátette, hogy

„az Európai Unió a liberális demokrácia értékeiből táplálkozó közösség”, és tagjait éppen az köti össze, hogy kiállnak a demokráciáért, a jogállamiságért, és a kisebbségek védelméért és a társadalmi nyitottságért is.

Kifejtette, hogy „a nyitott társadalom az Európai Unió modellje”, az új magyar törvény pedig nem fér össze ezzel a modellel.

Ezért

az Európai Uniónak fel kell lépnie a jogszabállyal szemben, „nekünk pedig világossá kell tennünk, hogy nem tartjuk elfogadhatónak”.

Világossá kell tenni azt is, hogy az ilyen törvények elutasítása a németországi és az európai politikai közmegegyezés része – mondta a szociáldemokrata politikus.

Arra a kérdésre, hogy német kormányfőként miként viszonyulna Orbán Viktorhoz mint magyar kormányfőhöz, azt mondta, hogy a konfliktusokat nem szabad szőnyeg alá söpörni, hanem felszínre kell hozni és meg kell vitatni. Így meg kell vitatni a nyitott társadalommal kapcsolatos kérdéseket is, méghozzá „világosan és pontosan”.

Orbán: Szégyenteljes ahogy az EU elnöke kritizálta a pedofil-törvényt

„A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz” – szögezte le a magyar miniszterelnök.