Csata Magyarországért

A magyar politika nagyon hasonlít az izraeli politikához, és Magyarországért lesz a következő csata a konzervatívok és a progresszívek globális összecsapásának keretében. Tamir Wertzberger írása.

Ha Donald Trump bukását valaki véletlennel magyarázta volna, akkor az izraeli kormányváltás, Benjamin Netanjahu és a Likud leváltása 12 év után, már a jele annak, hogy globálisan visszaszorulnak a konzervatív erők és erősödik a progresszív baloldal. Ez megváltoztathatja a hatalom egyensúlyát a nemzetközi porondon, radikalizált politikához és diskurzushoz vezethet szerte a világon.

Az amerikai és izraeli liberális-progresszív baloldal sikere nyilván motiválni fogja támogatóikat szerte a világon, és másolni akarják majd a módszert egyre több országban, melyek „konzervatív bástyának” számítanak. A következő állomás Magyarország, az ellenfelük Orbán Viktor és a Fidesz.

A magyar politika sok szempontból nagyon hasonlít az izraelire.

Szinte ugyanannyi lakosa van a két országnak, a többség konzervatív, s eközben komoly ideológiai és értékrendbeli különbség van a főváros és a vidék között. Mind a két helyen a jobboldal kormányoz már több mint egy évtizede, nagyon erős és karizmatikus vezetővel, aki az érdektelenségig gyűrte le az ellenzéket.

Akárcsak Netanjahu, úgy Orbán is a nyolcvanas évek végén kezdte politikai karrierjét, a kilencvenes években lett először miniszterelnök, és a kétezres évek elején újra miniszterelnök lett, több mint tíz évre. A hasonlóságoknak itt nincs vége. Mind a két kormány számára kiemelkedően fontos volt a nemzetépítés, eközben pedig pragmatikus külpolitikával kezelték szomszédjait és a nemzetközi közösséget.

Újabb azonosság, hogy Orbán és Netanjahu bizonyították a külpolitikában: történelmi konfliktusokat is fel lehet oldani, nagyszabású szövetségeket lehet kötni. Netanjahu kiállt az ellenséges amerikai demokrata kormány ellen az iráni nukleáris alku kapcsán, és Orbán is szembeszállt a német-francia dominanciájú EU-val szemben a bevándorlás és az európai értékek kérdésében.

Orbán: „nem lehet egyenlőségjelet tenni Izrael és egy EU-s szankciós listára helyezett szervezet közé.”

Zsidó-keresztény értékekkel indokolta a miniszterelnök, hogy miért vétózták meg az izraeli–palesztin konfliktust elítélő EU-nyilatkozatot.

Idő kérdése volt, hogy Izrael és Magyarország szoros szövetséges legyen, ám erre a 2015-ös migrációs válságig kellett várni, amikor Orbán úgy lépett fel, mint a német-francia EU-s befogadási elv fő ellenfele.

Netanjahu kihasználta a lehetőséget, és később Magyarországra látogatva szoros szövetségest szerzett az EU-ban és erősítette a magyarokkal a biztonsági együttműködést.

De most Orbán kormányzását komoly kihívás érte, hiszen a 2022 tavaszi választások során a baloldal megkísérli alkalmazni az Amerikában és Izraelben működött tervet. Az eredményei pedig még ijesztőbbek lehetnek, mint Izraelben. Az ellenzéki pártok nem valós kihívói Orbánnak. Másfél év alatt azonban a hat párt koalíciót kötött, és az egyetlen dolog, ami összeköti őket, hogy el akarják törölni Orbánt és a Fideszt – éppen mint ahogyan az Izraelben történt a Netanjahu-ellenes blokkal. Az Orbánnal szembeni koalícióba tartozik a centrista Momentum, a szociáldemokraták, a zöld párt és a neonáci Jobbik is.

Csak, hogy emlékeztessem az olvasókat, ki a Jobbik – ez az a neonáci párt, amely felállította a Magyar Gárdát, amely erősen hasonlít a nyilasokra. A párt vezetői tették az elmúlt évtized leginkább antiszemita kijelentéseit Európában. Gyöngyösi Márton, aki listázni akarta a zsidókat a parlamentben, a párt EP-képviselője és alelnöke.

Ha valami van ebben az Orbán-ellenes koalícióban, ami közös, az az Izraellel szembeni ellenérzés, melyben nyilván egyetértenek a Jobbikkal.

A baloldali pártok hagyományosan nem antiszemiták, de olyan politikai csoportokba tartoznak az EU-ban, mint a svéd szocdemek, akik ismerten Izrael-ellenesek, vagy a brit Munkapárt, melyet nem olyan régen még Jeremy Corbyn vezetett – ugyanaz a Corbyn, aki a Hezbollahot és a Hamászt a „barátjának” tartja.

A csata Magyarországért döntő lesz: ideológiai és értékrendbeli csata a konzervatív jobboldal és a progresszív baloldal között.

Ha a baloldal legyőzi Orbán Viktort, akkor senki sem lesz, aki megállíthatja a progresszívek radikális forradalmát és az új világrend kialakítását – és senki sem lesz, aki megállítja az Izrael-ellenes hangulatkeltést az EU-ban és a fokozódó antiszemitizmust.

Ha viszont a progresszívek veszítenek Magyarországon, akkor megfordulhat a trend, és ez újra feltüzelheti más országok konzervatívjait, hogy visszatérjenek a hatalomba, és meggátolhatja a progresszív baloldal veszélyét a nyugati civilizáció és demokrácia hagyományos értékeivel szemben.

A szerző a Likud külügyi koordinátora

Orbán: a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben

A magyar miniszterelnök szerint politikai ellenfelei „célkeresztjében a nemzet, a régiók, a keresztény és zsidó egyházak, a családok” állnak.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.