Bennett és Netanjahu megállapodtak a miniszterelnöki rezidenciával kapcsolatban

Naftali Bennett miniszterelnök és Benjámin Netanjahu ellenzéki vezető szombaton megállapodtak abban, hogy Netanjahu július 10-én elhagyja a miniszterelnök rezidenciáját.


Netanjahu az elmúlt 12 évben Jeruzsálemben, a Balfour utcai ingatlanban élt családjával, és Bennett megengedte, hogy egy kicsit tovább maradjon az úgynevezett „átmeneti időszakban”. Miután kiköltözik a Balfourból, Netanjahu várhatóan Jeruzsálemben fog élni, de amíg új rezidenciáján a biztonsági intézkedések nem zárulnak le, a kesszáriai villájába helyezi át székhelyét – írja az Új Kelet online izraeli-zsidó hírportál

Július 11-én a balfouri rezidencia átkerül Bennetthez. Addig a kettő megállapodott, hogy Netanjahu tartózkodik a hivatalos találkozók tartásától a rezidencián.

Bennett, aki a törvény szerint jogosult a miniszterelnöki rezidencián élni, várhatóan néhány hónap múlva költözik oda ra’ananai otthonából. Jogában áll dönthet arról, hogy ki tartózkodhat a rezidencián, míg a törvény nem szab korlátot arra vonatkozóan, hogy a távozó miniszterelnök meddig maradhat. Netanjahu amikor 1999-ben befejezte miniszterelnöki megbízatását, csak hat héttel később adta át a rezidenciát Ehud Baraknak. Ehud Olmert, Netanjahu elődje 12 évvel ezelőtt, hivatala végeztével négy napon belül elhagyta a rezidenciát.

A 12-es csatorna pénteki riportja arról számolt be, hogy az új kormány a héten egy módosító javaslatot fog előterjeszteni a Kneszetben, amely szerint a leköszönő miniszterelnöknek két héten belül el kell hagynia a hivatalos rezidenciát.

A módosítás nem Netanjahura vonatkozik, hanem egy jövőbeni normát fog meghatározni, mivel jelenleg nincsenek meghatározott szabályok arra vonatkozóan, hogy egy volt miniszterelnöknek milyen gyorsan kell kiköltöznie.

A csatorna pénteken korábban forrásokat idézett, mondván, hogy Netanjahu még legalább néhány hétig nem fogja elhagyni a rezidenciát – emlékeztet az Új Kelet.

Az elmúlt évben a Netanjahu-ellenes tüntetéseket vezető csoport kedden levelet küldött a Miniszterelnöki Hivatalnak azzal a fenyegetéssel, hogy petíció nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz, ha Netanjahu nem hagyja el a rezidenciát június 27-ig.

A levelet egy nappal azután nyújtották be, hogy az USA volt ENSZ-nagykövete, Nikki Haley közzétett Twitteren egy képet Netanjahuval a miniszterelnöki rezidencián, ahol hétfőn John Hagee, a Christians United For Israel alapítójával együtt vendégül látta.

Nikki Haley on Twitter: „Time with Prime Minister @netanyahu is always invaluable. His contributions to Israeli security and prosperity are historic. We have not heard the last from him. pic.twitter.com/RX9PVzVl64 / Twitter”

Time with Prime Minister @netanyahu is always invaluable. His contributions to Israeli security and prosperity are historic. We have not heard the last from him. pic.twitter.com/RX9PVzVl64

A fotó felháborodáshoz vezetett, a kritikusok magyarázatot követeltek arra, hogy az ellenzék elnöke miért használja továbbra is a rezidenciát külföldi méltóságok fogadására.

A teljes írást ide kattintva lehet elolvasni.