A ruandai ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetést kért a „ruandai Schindlerre”

Az 1994-es ruandai népirtás során több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezető szerint politikai motiváltságú az ellene folyatott vádeljárás. 

Az ügyészség olyan bűncselekményekkel hozta összefüggésbe Paul Rusesabaginát, amelyekben legalább kilenc ember vesztette életét.

A Paul Kagame ruandai elnök bírálójaként ismert Rusesabagina ellen kilenc pontban emeltek vádat. A többi között terrorszervezetben való részvétellel, irreguláris fegyveres csoport alapításával, terrorizmus finanszírozásával, illetve terrorcselekményként elkövetett gyilkossággal, emberrablással és rablással vádolják.

A belga állampolgárságú, amerikai lakos Rusesabagina visszautasította a vádakat, azzal érvelve, hogy esetében politikailag motivált ügyről van szó amiatt, hogy Kagame bírálója.

Rusesabagina állítása szerint elrabolták őt tavalyi dubaji látogatása során, és Ruandába vitték, ahol vádat emeltek ellene. Egy bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a férfit nem rabolták el, a ruandai kormány szerint Rusesabagina Burundiba tartott, hogy egyeztessen ottani és a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban tevékenykedő fegyveres csoportokkal.

Rusesabagina lánya eközben azt állította, hogy apja rossz bánásmódban részesül, és nem biztosítják számára a tisztességes tárgyalást. Carina Kanimba „politikai fogolynak” nevezte apját, az ellene felhozott vádakat koholtnak minősítette, és elmondása szerint semmilyen bizonyítékot nem hoztak fel apja ellen.

A család szerint Rusesabaginától megtagadják az ételt és az italt is, ám ezt a ruandai börtönhatóság tagadta.

A 66 éves férfi korábban elismerte, hogy száműzetésben vezetője volt a kormányellenes Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE) nevű szervezetnek, és egyik alapító tagja volt katonai szárnyának, az FLN-nek, amely merényleteket követett el ruandai földön, a Burundi határ mentén.

A több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után „ruandai Schindlernek” nevezett férfi számos tuszinak biztosított menedéket az általa vezetett szállodában az 1994-es ruandai népirtás idején, később pedig megszökni is segített nekik.

A férfiről nagysikerű amerikai film is készült.

Hotel Rwanda Official Trailer #1 – Don Cheadle Movie (2004) HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6hSubscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUnSubscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDeLike us on FACEB…

Rusesabagina ügye nemzetközi figyelmet kapott. A Lantos Foundation for Human Rights and Justice júniusban közölte, hogy szankciók bevezetését kérte az Egyesült Államokban Johnston Busingye ruandai igazságügyi miniszterrel és Jeannot Ruhungával, a ruandai nyomozóiroda vezetője ellen Rusesabagina őrizetbe vételében betöltött szerepük miatt.

Kicsoda Félicien Kabuga, a ruandai Eichmann?

Nem a holokauszt volt az utolsó népirtás a világ történelmében, és nem is a ruandai – véli egy izraeli lap szerzője. De milyen feladatokat ad ez a mai ember számára?