Mostantól minden izraeli légicsapás címlapsztori lesz?

A nyugati médiában széles körű figyelmet kapott egy keddre virradó éjszaka végrehajtott izraeli légicsapás a Gázai övezetben. Normális esetben egy ilyen csapás – válaszul a Gázai övezetből indított gyújtóléggömbökre – nem lenne nagy hír, különösen, mivel nem egy nagyszabású légicsapásról van szó.

A legutóbbi gázai konfliktus azonban, úgy tűnik, új alapokra helyezte az izraeli válaszlépések fogadtatását — írja elemzésében a The Jerusalem Post.

Az izraeli hadsereg szerdán közölte, hogy „az elmúlt nap folyamán a Gázai övezetből gyújtóléggömböket lőttek fel izraeli területre.

Válaszul nem sokkal ezelőtt az IDF vadászrepülőgépei csapást mértek a Hamász terrorszervezet katonai létesítményeire, amelyeket a Hamász Khan Junisz és a Gázai Brigádok nevű terrorszervezetek létesítményeiként és találkozóhelyeiként használtak. A célpontokat tehát terrortevékenységre használták.”

A légicsapásról a CBS, az NBC, a CNN és más csatornák is beszámoltak. A CNN megjegyezte: „Vajon miért a robbanóanyaggal felerősített léggömbök az Izrael és a Hamász közötti feszültségek legújabb gyújtópontja?”.

A BBC egész szerdán és csütörtökön reggelig a légicsapást főoldalára helyezte. „Izrael azt állítja, hogy az éjszaka folyamán légicsapásokat hajtott végre Gázában, miután palesztinok gyújtóléggömböket lőttek ki a területről az első nagyobb összetűzés során a múlt havi 11 napos konfliktus óta.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Gázai övezetet ellenőrző Hamász militáns csoportjához tartozó egységet vették célba” – tartalmazta a jelentés.

A France24 is ezt jelentette meg a top hírek között.

Úgy tűnik, hogy ez egy új minta. A gyújtóléggömbök kilövése nem újdonság, évek óta folyik. Az ilyen és ehhez hasonló támadások megtorlásaként végrehajtott izraeli légicsapások szintén nem újdonság.

Az elmúlt évek során a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád számos támadást hajtott végre, többek között rakétákat lőtt ki, embertömegekkel támadta a Gáza körüli biztonsági kerítést, és tűzgolyókat lőtt fel. Mindezt a május 10-én kezdődött nagyszabású támadásokon kívül vitte véghez, amelyek során több mint 4000 rakétát lőttek ki Izraelre.

Palesztinok égő lufikat készítenek elő, hogy azokat izraeli területre eresszék. Fotó: TOI

Az izraeli megtorló csapások általában nem kaptak nagyobb figyelmet. Ez mind megváltozott a legutóbbi konfliktussal.

Ebben számos tényező játszott szerepet, nem utolsósorban egyes csoportok azon törekvése, hogy megpróbálják növelni az izraeli-palesztin konfliktusról szóló tudósítások számát.

Ez Izrael elleni támadásokat eredményezett, amelyekben az országot „apartheid” politika gyakorlásával vádolták, és egy olyan dokumentumot köröztek a médiumok között, amelyben a palesztinbarát tudósítások fokozottabb terjesztésére szólítottak fel.

A légicsapásról szóló tudósítás aránytalan, mivel a Törökország által Irak ellen, vagy akár az Egyesült Államok vezette koalíciós partnerek által az ISIS ellen végrehajtott hasonló légicsapásokról nem kapnak semmilyen tájékoztatást. Ez nem egy összehasonlítás, hogy a kevés tudósítás között van-e lefedettség. Tény, hogy Törökországnak az észak-iraki kurd régióra mért széles körű légicsapásairól, amelyek áldozatokkal és elnéptelenedéssel járnak, nincs tudósítás.

Az Egyesült Államok vezette koalíció nyíltan tweetel az ISIS elleni legutóbbi műveletekről, amelyekről nem kapunk semmilyen tudósítást. Az afganisztáni terrorista csoportok által elkövetett hatalmas robbantások és támadások, valamint a kormányerőkkel vívott harcok szintén alig vagy egyáltalán nem kapnak híradást.

Ez az izraeli légicsapások és a gázai feszültségek újfajta lefedettségéről szól. Nem világos, hogy ez csak a közelmúltbeli háború következménye-e, vagy ez a fokozott tudósításokra való törekvés folytatódni fog.

Egyelőre egyértelmű, hogy az izraeli légicsapásokra való összpontosítás új paradigmája kapott életre még akkor is, ha a csapásoknak nincsenek áldozatai.

Az elmúlt néhány évben a Gázára mért izraeli csapások többsége, valamint a külföldi jelentések által Szíriában végrehajtott támadásokról szóló állítások viszonylag kevés figyelmet kaptak. Most ez a reflektorfény máshová tolódott. Ez az új izraeli kormány hivatalba lépésével jár, és befolyásolhatja az ezekkel a csapásokkal kapcsolatos számításokat.

Megint gyújtogatnak a gázai terroristák Izraelben

De megint pórul jártak.