Letette esküjét Izrael első siketnéma képviselője

Shirley Pinto esküjét jelbeszéddel tette le. Hasonlóra eddig még nem volt példa az izraeli törvényhozásban — írja a Times of Israel.

A Knesszet első siketnéma képviselő szerdán tette le esküjét. Pinto, a Jamina párt képviselője azután került be az izraeli parlamentbe, hogy a párt egyik minisztere lemondott az ún. norvég törvény alapján, amely lehetővé teszi, hogy bármelyik képviselő ideiglenesen távozzon a Knesszetből, ezáltal lehetővé téve a párt listáján következő jelölt helyükbe kerüljön a parlamentbe.

Pinto hosszú ideje a fogyatékossággal kapcsolatos kérdések aktivistája és különösen a hallássérültekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik, egyébiránt a Jamina párt képviselőjeként dolgozik a Cionista Világkongresszusban is.

2019 elején csatlakozott az akkor Új Jobboldalnak nevezett párt listájához, de a párt nem lépte át a választási küszöböt.

A párthoz való csatlakozásakor Pinto azt mondta, hogy „továbbra is minden erőmmel dolgozni fogok az Izraelben fogyatékossággal élő emberekért és minden erőmmel azon leszek, hogy Izrael a lehető legnagyobb mértékben legyen elfogadó az ilyen emberek iránt”.

Pinto mellett

az újonnan kinevezett energiaügyi miniszter, Karine Elharrar, a Jes Atid párt képviselője is fogyatékkal él, ő kerekesszéket használ, és szintén aktivista.

Naftali Bennett miniszterelnök, a Jamina vezetője gratulált Pintónak és méltatta a történelmi alkalmat.

„Számomra – mindannyiunk számára – ez az egyik legértékesebb pillanat” – tweetelte az eskütétele után, hozzátéve „Kedves Shirley, nagyon büszke vagyok rád!”

Az említett ún norvég törvény alapján a héten még tizenöt további képviselő tett vagy fog esküt tenni ezen a héten a kormány vasárnap esti megalakulását követően.

A múltban az ellenzéki pártok törvényhozói, köztük Jamina és a Jes Atid is,  a „norvég törvény” ellen érveltek, azt állítva, hogy az jelentősen növeli az állami kiadásokat.

Nem lesz könnyű feleszmélni a Netanjahu utáni érában

Izrael, éppen Netanjahu által kialakított helyzete miatt lehet életképesebb az új koalíció, mint azt sokan gondolják.