Immár egy muszlim főügyész viszi Izrael ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróságon

Szerdán ünnepélyes keretek között Karim Khan brit-muszlim nemzetközi jogász váltotta fel Fatou Bensoudát, aki kilenc évig volt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) főügyésze.

Bensouda helyett Khanra marad Izrael sorsának eldöntése abban a büntetőeljárásban, amelyet Bensouda márciusban indított — írja The Jerusalem Post.

Bensouda döntése, miszerint teljes körű vizsgálatot indít háborús bűnökkel kapcsolatban izraeliek ellen a 2014-es gázai háborút, a telepépítési vállalkozást és a 2018-as gázai határ menti konfliktust illetően, egy 2015 januárjáig tartó jogi csatározást követően született meg.

A leköszönő főügyész a május 10-21 között a Gázai övezetben zajló Falak Őre hadművelettel kapcsolatos konfliktus során Izraelt és a Hamászt is újabb háborús bűnökkel kapcsolatos vádakkal fenyegette meg.

Bensouda mégis határozottan utalt arra, hogy hivatala végül lezárja az IDF elleni vizsgálatot azzal az indokkal, hogy az izraeli hadsereg saját maga folytatja le az állítólagos háborús bűncselekmények kivizsgálását, még ha nem is a legmegfelelőbben.

A vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy mit várhatunk Khantól.

Korábban kapcsolatban állt muszlim emberi jogi csoportokkal és pakisztáni tisztviselőkkel, de azt is mondta, hogy az ICC túlterhelt, és csak olyan csatákat kellene megvívnia, amelyeket meg tud nyerni, és amelyekhez megvannak az erőforrásai. Védett már kenyai állítólagos háborús bűnösöket, de az ISIS áldozatait is képviselte.

Az NBB valamennyi bírája jelen volt a drámai ceremónián, amelyre kilencévente csak egyszer kerül sor, vagy személyesen, vagy virtuálisan a Zoom segítségével, a Covid miatti egészségügyi megfontolások miatt.

Piotr Hofmanski, a Nemzetközi Büntetőbíróság elnöke és Katerina Sequensová, az Állami Pártok Közgyűlésének alelnöke méltatta Khan széleskörű eredményeit és képesítéseit.

Köszönőbeszédében Khan szomorúan jegyezte meg, hogy bár az emberiségnek megvan a lehetősége arra, hogy a Marsra utazzon, mégis népirtást és más emberiség elleni bűncselekményeket követ el.

A reményteli üzenetre áttérve azt mondta: „A holnapnak nem kell olyan sivárnak és szomorúnak lennie, mint a tegnap”, és optimizmusát fejezte ki, hogy az emberiség javulhat.

Khan elmondta, hogy nem aggódik amiatt, hogy maga a Nemzetközi Büntetőbíróság állítsa bíróság elé a háborús bűnösöket. Célravezetőbbnek tartaná azonban azt, hogy a háborús bűnösöket egyáltalán valahol bíróság elé állítsák, akár a hazájukban is, ahol a bűncselekményeket elkövették.

A hivatalba lépő ügyész elmondta, hogy korrigálni fogja a hivatalban a férfiaknak kedvező nemek közötti egyenlőtlenségeket, és szembeszáll a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakkal.

A folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban Khan elmondta: „Az előzetes vizsgálatok kérése egy kezdet. De a puding próbája az evésben rejlik… Nem fektethetünk be ilyen sokat a tárgyalásokba, nem emelhetjük az elvárásokat ilyen magasra”, miközben ilyen kevés ítéletet hozunk.

A Fülöp-szigetekkel kapcsolatban nemrég hozott Bensouda-határozat adhat némi reményt Izrael számára. Bár Bensouda kezdeményezte a Fülöp-szigetek elleni teljes körű büntetőeljárás megindítását, az eddigi legpragmatikusabb nyilatkozatát is kiadta a vizsgálat lehetséges korlátairól, tekintettel az NBB korlátozott diplomáciai támogatására és erőforrásaira.

A jövőbe tekintve korábban azt írta: „A Fülöp-szigeteki bármilyen engedélyezett nyomozás az én alkalmas utódomra, Karim Khan-ra hárul, hogy tovább vigye. Egyértelmű, a hivatal az ő vezetése alatt figyelembe fogja venni a világjárványból eredő folyamatos operatív kihívásokat, az ICC rendelkezésre álló erőforrásainak súlyos korlátait és a hivatal jelenlegi súlyos munkakötelezettségeit” – mondta.

„Jelentős eltérés van az olyan helyzetek, amikor a Római Statútum az ügyész fellépését követeli meg, és a hivatal rendelkezésére álló erőforrásai között” – mondta.

Bensouda hivatali idejét lassan haladó ügyek, mindössze körülbelül 10 ítélethozatal és minden oldalról érkező kritikák jellemezték.

Biden visszavonná a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bírói elleni szankciókat

Bár fenntartja azon álláspontját, hogy a hágai székhelyű szervezetnek nicns hatásköre amerikai vagy izraeli állampolgárok felett.