Szijjártó: „Soha nem hittünk az Európai Egyesült Államok koncepciójában”

Fontos biztosítani, hogy az Európai Unió a világgazdaságban és világpolitikában kezdődő új korszak nyertesei között legyen, ehhez pedig mindenekelőtt erős tagországokra van szükség – szögezte le szerdai felszólalásában a külgazdasági és külügyminiszter a Globsec biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban.

Szijjártó Péter a visegrádi államok (V4) külügyminisztereinek panelbeszélgetésén rámutatott, hogy a nemzetközi erőviszonyok sokat változtak az utóbbi időszakban, és látható, hogy a kialakulóban lévő új világrend egy, a jövőt meghatározó, nagyon kemény versennyel kezdődik.

Kiemelte: biztosítani kell, hogy az EU a győztesek között lehessen a politikai és gazdasági dimenzióban is, a közösség megerősítéséhez azonban fontos magukat a tagállamokat megerősíteni.

„Soha nem hittünk az Európai Egyesült Államok koncepciójában, mindig is az erős tagállamokon alapuló, erős Európai Unióban hittünk”

— fogalmazott.

A következő téma a koronavírus-járvány volt, és ennek kapcsán Szijjártó arról számolt be, hogy az EU a válságkezelés során hozott néhány nagyon jó, s néhány nagyon rossz döntést is.

Előbbire azt hozta fel példaként, hogy az Európai Bizottság lehetővé tette a kormányok számára, hogy rugalmasabb feltételekkel biztosítsanak pénzügyi ösztönzőket a vállalatok beruházásainak előmozdítása érdekében.

Ugyanakkor a miniszter úgy vélekedett, hogy a közösség rendkívül lassú volt a vakcinabeszerzések terén másokhoz, például Nagy-Britanniához, Izraelhez képest. Emellett

erősen sérelmezte, hogy az oltóanyagok ügye ideológiai, geopolitikai természetű kérdéssé vált, és Magyarországot sok támadás érte a keleti vakcinák beszerzése miatt.

Úgy vélekedett, hogy a közösségi intézmények nem működnek jól válsághelyzetben, ilyenkor a tagállami kormányoknak nagyobb teret kell hagyni a jövőben, ebben meg kell találni az „egészséges egyensúlyt”.

A jogállamiság helyzetével kapcsolatos kérdésekre válaszolva Szijjártó hangsúlyozta:

annak, hogy az EU nyertese lehessen az új világrendnek, az egyik előfeltétele, hogy a közösség felhagyjon egyes tagállamok bírálatával, kioktatásával, a beavatkozással a belügyekbe.

Mint mondta, tiszteletben kell tartani a tagországok demokratikusan meghozott döntéseit, kölcsönös tiszteletre van szükség, illetve a politikai alapú támadások beszüntetésére, és akkor az EU megerősödhet.

Kijelentette: Magyarország osztja az Európai Unió értékeit, tiszteletben tartja a közös szabályokat, és a konkrét kérdések megvitatására pedig mindig készen áll.

Szijjártó Izraelben: Természetesen a jövőben is ki fogunk állni izraeli barátaink mellett

Szijjártó Péter Facebook oldalán is megerősítette, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett és elismeri a zsidó állam önvédelemhez való jogát