Búvároknak nyitottak nemzeti parkot Izraelben — videó

A régészeti hatóság azt reméli, hogy a 20 hektáros tengeri parkba látogató búvárok segítségével fontos leletek kerülnek a felszínre — írja a zsido.com.

A nemzeti park Készária (Caesarea) ősi kikötőjében található, a már sok évtizede működő szárazföldi park mellett, mely elsősorban gazdag, római kori leletegyütteséről és épületeiről ismert, amelyeket Nagy Heródes király építtetett. A búvárok számára a tenger élővilágán túl a mélyben nyugvó, kétezer éve emelt, hatalmas kikötőépületek és a körülöttük fekvő tárgyak lehetnek érdekesek.

A nemzeti parkok hatóságának vezetői azért döntöttek a víz alatti terület megnyitásáról, mert reményeik szerint az jelentős vonzerővel bír majd és az oda érkező búvárok a feltárási munkából is kivehetik a részüket.

„A régészek munkáját eddig is segítették a helyi búvárok, most azonban távolabb vagy külföldön élő búvárok érkezésére is számíthatunk, akik az izraeli búvárturizmust is fellendítenék” –

mondta Kobi Sárvit az Izraeli Régészeti Hatóság tengeri régészettel foglalkozó részlegének igazgatója.

„Azt remélem, hogy a búvárok jelentik majd, ha találnak valamit. Néha egy-egy apró lelet vezet egy hatalmas felfedezéshez, mely akár át is formálhatja a helyszínről alkotott képünket. Ilyesmire többször is volt már példa a közelmúltban, amikor a különlegesen viharos időjárás az egykori kikötő faszerkezetének elemeit vetette a partra”

– tette hozzá.

Caesarea Snorkeling Tour Of Israel’s First Underwater National Park

caesareanationalpark #caesareaunderwaterCaesarea Snorkeling Tour Of Israel’s First Underwater National ParkGarmin Fenix 6x https://www.garmin.co.il/Aresto C…

A szakemberek további reménye, hogy hivatalos nemzeti parkként a terület kiemelt ellenőrzést és védelmet élvez majd.

2015-ben igen jelentős felfedezésekre került sor Készáriában: nagy mennyiségű aranypénzt és egy áruval megrakott teherhajó roncsát találták meg az amatőr búvárok.

Készária városát és nemzetközi jelentőségű kikötőjét Nagy Heródes király emelte a polgári időszámítás szerinti 22-ben, tehát hamarosan kétezredik születésnapját ünnepelheti. A kikötő 250-300 évig üzemelt, majd a tenger magával ragadta és lerombolta a létesítményeit. A kutatók szerint elképzelhető, hogy egy cunami okozta a katasztrófát.

A vízalatti park ötlete az Izraeli Tervhivataltól ered, mely a jövőben további tengerparti területeket szeretne nemzeti parkká nyilvánítani.

Ezer éves tyúktojást találtak Izraelben

Világszinten egyedi a lelet, a tyúktojás héja nem szokott kibírni ennyi időt.