Terrorvádakkal állítják bíróság elé Kanadában a muszlim családot elgázoló férfit

Terrorizmus és szándékos gyilkosság vádjával állítják bíróság elé Kanadában a muszlim családot elgázoló férfit – közölte a kanadai ügyészség.

Kanadában június 6-án egy férfi teherautójával elgázolt egy muzulmán családot az Ontario tartomány London nevű kisvárosban a helyi rendőrség szerint gyűlölettől vezéreltetve.  A muzulmán család tagjai közül négyen meghaltak, egyikük súlyosan megsérült. A bűncselekményt a helyi mecset közelében követték el.

A kanadai vádhatóság megítélése szerint Salman Afzaal és felesége, illetve lányuk és Afzaal anyjának meggyilkolása terrorista tevékenységnek minősül.

Az elkövetőt, a 20 éves Nathaniel Veltmant őrizetbe vették. A férfi tettének elkövetésekor testpáncélhoz hasonló öltözetet és védősisakot viselt.

„Nagyon fontos, hogy terrorcselekménynek nevezzük meg a történteket… és hogy azonosítsuk a fehér felsőbbrendűség ideológiájának szörnyű fenyegetését Kanadára és a kanadai népre nézve” – mondta Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök helyettes az új vádakra reagálva.

Justin Trudeau kanadai kormányfő nem sokkal a tettet követően megígérte, hogy további lépéseket fognak tenni a szélsőjobboldali csoportok ellen.

„Ez terrortámadás volt, amelynek oka a gyűlölet az egyik közösségünk iránt” – szögezte le akkor a parlamentben Justin Trudeau.

Kanada általában befogadó a bevándorlókkal és minden vallással szemben, de 2017-ben egy szélsőjobboldali, nacionalista nézeteiről ismert francia-kanadai férfi fegyveres ámokfutásba kezdett egy Québec City-i mecsetben, a támadás hat halálos áldozatot követelt.

Kanada terrorszervezetté nyilvánította a Proud Boyst

A terrorszervezetek listáján olyanok találhatók, mint al-Kaida, az Iszlám Állam, a tálib mozgalom és a libanoni Hezbollah.