Győztest hirdetett az EMIH és Óbuda Önkormányzata

Hollós Csaba Mose Munz lajtorjája című művével nyerte meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és Óbuda Önkormányzata közös pályázatát. Az Óbudai Zsinagóga fennállása kétszáz évének méltó megünneplése alkalmából meghirdetett pályázatra olyan egyfelvonásos színműveket vártak a kiírók, amelyek kapcsolódnak a zsinagóga történetének egy időszakához, annak meghatározó személyiségeihez — írja közleményében az EMIH.

A drámapályázatra 13 mű érkezett, a műveket Kemény Vagyim, Radnóti Zsuzsa és Réczei Tamás zsűrik bírálták el.

A nyertes pályázó, Hollós Csaba pályaművének címszereplője, Mose Munz Óbuda egykori közösségének legnagyobb tekintélyű rabbija volt, valamint az óbudai zsidó közösség vallási bíróságának fejeként is tevékenykedett. 1790-ben Ezekiel Landau prágai rabbi javaslatára lett Óbuda főrabbija, a kilenc évvel korábban elhunyt Natan Günsburger utódaként. A harmadik zsinagóga megépítését is Mose Munz kezdeményezte.

Az épület elkészültekor ő mondta az avatóbeszédet, amelyet még ugyanabban az évben kinyomtattak Bécsben. Mose Munz haláláig Óbuda főrabbija maradt.

A nyertes szerzőt 900 ezer forinttal díjazzák, a művét pedig Fodor Orsolya rendezésében az Óbudai Zsinagógában mutatják be augusztus végén.

Réczei Tamás: A Firgun csak szakmai alapon hoz döntéseket

Az EMIH által létrehozott művészetet támogató alapítvány igazgatójával a 168.hu csinált riportot.