Bennett ellenes szólamoktól volt hangos a zászlós felvonulás

17 palesztin megsérült az izraeli nacionalisták keddi, Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulását megelőző összetűzésekben – közölte az izraeli sajtó palesztin egészségügyi forrásokra és a vörös félholdra hivatkozva. A felvonulás azonban, minden félelemmel ellentétben, békés volt és incidens nélkül ért véget.

A nap folyamán rohamrendőrök és lovasrendőrök zárták le a jeruzsálemi óvárosban található Damaszkuszi kapu térségét, ahol palesztinok ezrei gyülekeztek még a menet előtt. A biztonsági erők villanógránátokat is bevetettek tömegoszlatásra.

Helyszíni beszámolók szerint izraeli nacionalisták százai gyülekeztek a Damaszkuszi kapu előtt.

A vitatott izraeli megmozduláson mintegy öt-tízezren vettek részt, mivel a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik.

Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezik, többen a vasárnap hivatalába lépett, jobboldali cionista Naftali Bennettet szídták „Bennett az áruló” és „Bennett a hazug” szlogeneket skandáltak.

„Jeruzsálem minden felekezeté, de a város Izraelben van. Izraelben pedig biztosítani kell, hogy szabadon oda mehessünk, ahová akarunk zászlóval, vagy anélkül” – hangoztatta Doron Avrahami, a felvonulók egyike sérelmezve a rendőrségi korlátozásokat.

A jeruzsálemi városvezetés szerint nagyjából kétezer rendőr biztosítja a menetet.

A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul „harag napját”, vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök óva intett a zászlós felvonulás esetleges veszélyes következményeitől.

Néhány órával a nacionalisták keddi megmozdulása előtt a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak Izraelbe. Ezek több tüzet is okoztak a határmenti zsidó települések földjein.

Hasonló incidensekre egyébként nem volt példa az Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején kirobbant rakétaháborúnak véget vető, május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet óta.

Caroline Glick: Elveszhet mindaz, amit Izrael fáradságos munkával elért

Külpolitikát tekintve félő, hogy a Lapid-féle kormány szétrombolja Netanjahu eredményeit.