A Gulágon lelte halálát a világhírű magyar komikus: Huszár Pufi

Ő volt a némafilmek Kabos Gyulája, a lábai előtt hevert Hollywood, mégsem élvezhette ki a sikereit, mert életét vesztette a II. világháború vérzivatarában. Magyarországon Huszár Pufi néven ismerték, Amerikában Charles Puffy néven lett halhatatlan a zsidó művész – írja az Újságmúzeum.

Elfeledtük, pedig csak a tengerentúlon 40 filmet forgattak vele, egy időben ő volt Amerika egyik kedvenc komédiása. Köpcös emberke volt, de egyáltalán nem bánkódott azon, hogy egy mázsánál jóval többet nyomott: éppen ezáltal vált a kabarék kiváló karakterszínészévé. Hochstadt Károlyként Budapesten látta meg a napvilágot 1884-ben, az I. világháború idején lett a híres pesti lokálok, kabarék ünnepelt előadója. Aztán a háború befejezése előtt, 1917-ben gondolt egy merészet, és Amerikába ment. Hollywoodban lecsaptak a jól eladható komikusra. Híres német rendezők filmjeiben is szerepelt, dolgozott Fritz Langgal, és Marlene Dietrich mellett feltűnt a Josef von Sternberg rendezte Kék Angyalban.

Charles Puffy néven pillanatok alatt sztár lett Hollywoodban.

Rengeteg pénzt keresett, kisebb megszakításokkal több mint tíz évet élt Los Angelesben. Híres lett, de nagyon hiányzott neki Magyarország. Olyannyira, hogy a hollywoodi villájában minden vasárnap ebédet adott a kint élő magyaroknak, az asztalról pedig nem hiányozhatott a babgulyás, a pörkölt nokedlivel és a baracklekváros palacsinta. Önzetlen volt, rendszeresen húsz-harminc dollárt csúsztatott az ebéd résztvevőinek zakózsebébe. Nagyon jól tudta, ha neki remekül megy is Los Angelesben, sok magyarnak nem jött be annyira a számítása.

A teljes cikk itt olvasható.

Magyar zsidók szovjet lágerekben: „A túlélőket csupán munkaerőnek tekintették”

„Az igazság tényszerű feltárásával és bemutatásával tartozunk mindazoknak, akik megjárták a GULAG poklát” – mondja interjúnkban Botos János történész.