Carl Lutz termet avatott a budapesti Amerikai Nagykövetség

Június 10-én Marc Dillard ügyvivő Carl Lutzról nevezte el a budapesti Amerikai Nagykövetség épületének egyik termét – olvasható a nagykövetség oldalán. 

Lutz, akinek több mint 62 000 magyar zsidó életének megmentését tulajdonítják, 1942 és 1945 között svájci alkonzulként szolgált Budapesten.

Az Egyesült Államok átmenetileg a svájciakra bízta az amerikai tulajdon és érdekeltségek képviseletét Magyarországon, ezért Lutz az Amerikai Nagykövetség épületének irodájából tevékenykedett.

A névadó ünnepségnek helyet adó terem feltehetően az a helyiség, amelyben ez idő alatt Lutz dolgozott. Az eseményen részt vett még Jean-François Paroz nagykövet, Yacov Hadas-Handelsman nagykövet, Matthew Kirlew első titkár, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.

Fotó: Fortepan / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi

Cionista embermentők: a magyar zsidó ellenállás

Hiánypótló és munkára ösztönző könyvet jelentetett meg Róbert Péter történész, aki a második világháború alatti zsidó ellenállásról, a magyar cionista szervezetek titkos akcióiról foglalta össze legújabb ismereteit.