A Moszad vezetője miniszterelnök lenne

A most leköszönő Joszi Cohen néhány éven belül Benjamin Netanjahu politikai örököse lehet. 

Mielőtt Joszi Cohent kinevezték a Moszad élére a nyilvánosság csak nevének héber – י [jud] kezdőbetűje alapján ismerte a kémfőnököt, akinek mandátuma öt és fél év után, június elsején járt le – írja az Ujkelet.live

A reformerként emlegetett új igazgató, David Barnea, tervei szerint a Cohen-érával ellentétben, kerülné a nyilvánosság figyelmét.

A  „Modell” becenéven ismert ügynök regnálása alatt, a szervezet és vezetője meglehetősen sokszor került reflektorfénybe.

Hivatali idejének lejárása után a volt kémfőnököt azonban már nem akadályozza semmi, hogy részt vegyen a közéletben, legfeljebb a katonai cenzúra jóváhagyására van szüksége, amennyiben nyilatkozni akar korábbi munkájával kapcsolatban.

A Bar Ilan Egyetemen hétfőn immár civilként tartott első beszéde során Cohen elismerte, hogy a katari pénzek átengedése a Gázai övezetbe hiba volt, és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagyis a nyugalom biztosítását.

Az egyetemen elhangzott beszéde után csütörtökön interjút adott a 12-es csatornának

Cohen ismét beismerte, hogy tévedett, amikor támogatta és személyesen segített megszervezni az elmúlt években a dollár százmilliók Katarból, Izraelen keresztül Gázába történő átengedését, hozzátéve, a pénzt nem alagutakra és rakétákra szánták, hanem a gázai civilek segítésére.

Továbbá szóba került a 2018. január 31-én végrehajtott teheráni misszió katonai cenzor által engedélyezett részletei. Az akciót Cohen munkatársaival együtt a tel-avivi irodából irányította és eredményeként mintegy 50 ezer dokumentumot és 163 lemezt megtöltő iráni nukleáris titkot sikerült Teherán orra előtt ellopni.

Majd Mosen Fakhrizade, az iráni atomfegyver-program állítólagos értelmi szerzőjének tavaly novemberi meggyilkolásával kapcsolatban Cohen kijelentette, hogy az iráni katonai nukleáris program szempontjából zavarta Izraelt és ezért éveken át a [hírszerzés] célpontja volt.

Fakhrizade meggyilkolásával és azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy szerinte meg kell-e ölni egy fajsúlyos izraeli ellenséget a következőt mondta:

„Amennyiben annak az illetőnek olyan képességei vannak, amelyek veszélyeztetik Izrael polgárait, akkor véget kell vetni a létezésének.”

A több mint száz útlevéllel rendelkező és több mint száz ügynököt a Tzomet csoporton keresztül beszervező Cohen, szakmai és magánéletéről beszélve elmesélte, hogy fiatalemberként a brit titkosszolgálat „Callan” tévésorozata ihlette meg, és kezdetben ez is volt a kódneve. Igényes öltözködési stílusa miatt később a Modell néven vált ismertté.

Az elmúlt két év belpolitikai válsága idején egyre erősödtek az ellene felhozott kritikák a miniszterelnökhöz fűződő túl közeli kapcsolata miatt.

Netanjahuval való kapcsolatát összegezve az ex-kémfőnök azt mondta:

„Tudom, hogy megfizetem az árát [Netanjahuhoz való] közeli kapcsolatom miatt, és azt is, hogy a miniszterelnökhöz fűződő bizalmi viszonyom nagyon hasznos a Moszad működéséhez és fejlődéséhez” – jelentette ki Cohen.

A legmagasabb cél érdekében dolgoztam, nem pedig  a miniszterelnöknek – tette hozzá.

A miniszterelnöki ambícióit nem tagadta, de elmondta, hogy egyelőre ennek nincs itt az ideje.

Egy lengyel zsidó, aki tábornok lett a kínai hadseregben

Mikor a palesztin mandátum terület felosztása mellett kellett lobbizni az ENSZ-ben, a zsidó vezetők egy szokatlan tárgyalót küldtek a kínaiakhoz.