Zsidó-arab kezdeményezés: Rakéták helyett rakettek!

A beduin Rahat városa azt reméli, hogy fiataljai képviselhetik Izraelt a nemzetközi teniszbajnokságokon — írja a The Jerusalem Post.

A beduin Rahat városa reméli, hogy fiataljai képviselhetik majd Izraelt a nemzetközi teniszbajnokságokon – mondta Fayez Sahiban polgármester hétfőn.

Megjegyzései egy egész napos oktatási találkozón hangzottak el Ramat Hasharonban, amelyet az Izraeli Tenisz és Oktatási Központok szerveztek. Az eseményen részt vettek a rahati önkormányzat különböző osztályainak vezetői is.

Az egyedülálló esemény a zsidók és arabok közötti feszültségek hátterében zajlott, különösen a vegyes lakosságú városokban.

„Soha nem volt még ütő a kezemben” – mondta Sahiban. „Most vonzódom ehhez a sporthoz. Imádom, és együtt játszottunk”.

Megjegyezte, hogy a tenisz viszonylag új az arab szektorban, és reményét fejezte ki, hogy Rahat lakói egy nap majd képviselik Izraelt a nemzetközi teniszbajnokságokon.

„Rahat lakossága nagyon fiatal ” – mondta Sahiban. „Az átlagéletkor 18 év. Mi egy szegény város vagyunk. Szeretnénk, ha megtanítanának minket halászni, hogy képesek legyünk halat fogni.

„A tenisz egy olyan sport, amely a toleranciáról és a másik iránti szeretetről szól. Szeretném, ha Rahatban lenne egy tenisz-infrastruktúra a fiataljaink számára. Szeretném, ha a rahati fiatalok a sporttal foglalkoznának, különösen a tenisszel. Ez az együttműködés jó és eredményes, és lehetőséget ad fiataljainknak”.

Sahiban azt mondta, reméli, hogy az új kormány többet fektet be városába, különösen a sportba.

„Ez fontos számunkra és Izrael számára” – mondta. „Nem akarunk az állam hátsó udvara lenni. Partnerek akarunk lenni a jó és pozitív dolgokban. A sport mindig jó dolgokat hoz és összeköti az embereket. A sportban nincsenek ellenségek”.

Dan Diker, az Izraeli Tenisz- és Oktatási Központok igazgatótanácsának társelnöke elmondta, az a céljuk, hogy „vezetőket neveljenek a pályán kívül, és bajnokokat a pályán”.

Ő zsidó és arab kollégáival a kiválóságot megcélzó tenisz fegyelmét, értékeit és elveit igyekeznek felhasználni, hogy a fiatalokat bajnokokká tegyék – mondta Diker a Jerusalem Postnak.

„A teniszközpont víziója nem csupán az együttélés, hanem a valódi partnerség megteremtése az arabok és a zsidók, valamint a társadalom más rétegei között azáltal, hogy a teniszt és az oktatást az egyenlőség és a befogadás nyelveként használjuk” – mondta.

A rahati polgármesternek és vezetőknek szóló meghívás célja az volt, hogy „a tenisz váljon eszközzé gyermekeik és fiataljaik számára” – mondta Diker. „Ez nagyon fontos az Irán által inspirált szélsőségek hátterében. A polgármester és kollégái egyértelműen kijelentették, hogy ma a raketteké, nem a rakétáké a főszerep”.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.