12 zsidó demokrata szólítja fel Ilhan Omart nézetei tisztázására

Az amerikai képviselőház 25 zsidó demokrata képviselője közül tizenketten úgy nyilatkoztak, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek a tálibokkal és a Hamásszal való együttműködése a háborús bűnökkel kapcsolatos büntetőeljárások folytatásáról szóló megjegyzésekben „fedezetet ad a terrorista csoportoknak”, és felszólították frakciótársukat, Ilhan Omar képviselőt (D-Minn), hogy tisztázza korábbi kijelentéseit — írja a Jewish Telegraphic Agency.

„Az Egyesült Államokat és Izraelt a Hamásszal és a tálibokkal egyenlővé tenni éppoly sértő, mint amennyire helytelen” – áll a szerdán késő este kiadott nyilatkozatban, amelynek élén Brad Schnieder, D-Ill. képviselő állt. „A jogállamiság által irányított demokráciák és a terrorizmust folytató, megvetendő szervezetek közötti különbségek figyelmen kívül hagyása a legjobb esetben is hitelteleníti az érvelést, legrosszabb esetben pedig mélyen gyökerező előítéleteket tükröz”.

„Mind az Egyesült Államok mind pedig Izrael nem tökéletes, és mint minden demokrácia, időnként kritikát érdemel, de a hamis egyenlőségjelek fedezetet adnak a terrorista csoportoknak” – folytatódik a nyilatkozat.

„Felszólítjuk Omar képviselőnőt, hogy tisztázza szavait, amelyek az Egyesült Államokat és Izraelt a Hamásszal és a tálibokkal egy kategóriába sorolják”.

A nyilatkozatra a nem hivatalos zsidó demokrata frakció napközbeni ülése után került sor, amelyen megvitatták Omar hétfői tweetjét. „Ugyanolyan szintű elszámoltathatóságot és igazságszolgáltatást kell biztosítanunk az emberiség elleni bűncselekmények minden áldozata számára” – tette közzé Omar. „Elképzelhetetlen atrocitásokat láttunk, amelyeket az USA, a Hamász, Izrael, Afganisztán és a tálibok követtek el”.

Omar és számos más progresszív képviselő élesen bírálta Izraelt a Hamásszal a Gázai övezetben a múlt hónapban kirobbant konfliktus után. Egyes zsidó demokraták széles körben bírálták kollégáikat, de szerdáig tartózkodtak attól, hogy megnevezzék őket.

A zsidó demokraták szerdán azért gyűltek össze, hogy megvitassák a gázai konfliktus után növekvő antiszemitizmust, de Schneider a beszélgetést Omarra terelte, akinek tweetje éles kritikát váltott ki az Izrael-barát centrista és jobboldali csoportok és izraeli tisztviselők, valamint a republikánusok és a konzervatív média részéről.

Végül a zsidó demokraták közül 11-et rávett arra, hogy csatlakozzon a nyilatkozathoz. A többiek: Jake Auchincloss Massachusettsből, Ted Deutch, Lois Frankel és Debbie Wasserman Schultz Floridából, Josh Gottheimer New Jerseyből, Elaine Luria Virginiából, Kathy Manning Észak-Karolinából, Jerry Nadler New Yorkból, Kim Schrier Washingtonból, Brad Sherman Kaliforniából és Dean Phillips Minnesotából, akinek Minneapolis környéki kerülete szomszédos Omaréval.

Néhány zsidó demokrata tétovázott a nyilatkozattételben. Omar szóvivője, Jeremy Slevin azt mondta, hogy megjegyzéseit kiragadták a szövegkörnyezetből, és a jobboldal elferdítette azokat.. „Szokás szerint a szélsőjobb gyűlöletet szít Omar képviselő ellen egy folyamatban lévő nyomozással kapcsolatos technikai kérdés miatt” – mondta. „A képviselőnőnek szövetségi felügyeletet végző kongresszusi tagként az a feladata, hogy kövesse a tényeket, kérdéseket tegyen fel a kormányzatnak, és azon dolgozzon, hogy a közvélemény megértse, kormányunknak nem szabadna megtagadnia egyetlen személytől sem, hogy igazságot keressen”.”

Omar tweetje tartalmazott egy videót, amelyen aznap Antony Blinken külügyminisztert kérdezi a kongresszusban arról, hogy a Biden-kormányzat miért ellenzi a Nemzetközi Büntetőbíróság azon törekvéseit, hogy bizonyos országok állampolgárait állítólagos háborús bűnök miatt vizsgálják meg.

Omar azt mondta, hogy szerinte a Hamász, az afganisztáni kormány, a tálibok és Izrael nem felel meg a katonai igazságszolgáltatás azon küszöbének, amely elegendő lenne a független ítélkezés üldözéséhez.

A liberálisok nem hallgathatnak, amikor a baloldal antiszemitizmust gerjeszt

Itt az ideje felismerni a kapcsolatot a zsidók felé irányuló gyűlölet és az Izraelt démonizáló progresszívek között. Ugyanilyen fontos, hogy a zsidó liberálisok felhagyjanak a Tlaib, Omar és Cortez fémjelezte „Osztag” szövetségesként való kezelésével.