Megtagadnák a német állampolgárságot az antiszemita uszítóktól

Az elmúlt hetek zsidóellenes tüntetései nyomán a kereszténydemokraták megszigorítanák a vonatkozó jogszabályt: antiszemita külföldi nem szerezhetné meg a német állampolgárságot — olvasható a Tett és Védelem honlapján.

A legutóbbi izraeli-gázai háború nyomán Európa-szerte, így Németországban is számos Izrael-ellenes, antiszemita tüntetést tartottak, főként migrációs hátterű, illetve muszlim résztvevőkkel. Mint arról a tev is beszámolt, éppen Németországban durvult el leginkább a helyzet:

az egyik városban kövekkel dobálták meg a zsinagógát, és azt üvöltözték, hogy „zsidó disznók”, sőt volt, ahol a sajtó „pogromhangulatról” írt.

A történtek miatt a kereszténydemokraták (CDU) azt tervezik, hogy megszigorítják a külföldiek állampolgársághoz jutását: az állampolgársági törvény módosításával kizárnák a körből azokat, akik zsidók ellen heccelnek. A párt belügyi szakértője, Mathias Middelberg úgy nyilatkozott, hogy

a jogszabályban kifejezetten hangsúlyoznák: nem lehet német állampolgár, aki antiszemita uszítást folytat, aki megkérdőjelezi Izrael Állam létét, vagy aki izraeli zászlót éget.

Most váltak láthatóvá Németországban a Willkommenskultur határai

A németországi zsidókat folyamatos inzultusok érik a muszlim vallású német állampolgárok és bevándorlók felől is.

A német állampolgársági törvény úgy módosulna tehát, hogy a külföldi állampolgár hűségnyilatkozatával tudomásul venné: az antiszemita motivációjú cselekedetek összeférhetetlenek a német alaptörvénnyal, mivel az garantálja emberi méltóság védelmét.

„Angela Merkel kijelentése, miszerint Izrael Állam léte német államrezon, nem maradhat következmény nélkül. Erre különösen az állampolgárság megadásánál nagyon oda kell figyelni”

— közölte a CDU-s politikus, aki felszólította a szociáldemokratákat (SPD), hogy még e héten szavazzák meg a javaslatát.

A cikk folytatása itt olvasható.

Kétféle antiszemitizmus Németországban

Németországban az antiszemitizmus szónak két teljesen különböző értelmezése van. Krisztina Koenen írása.