Vasárnap teszi le az esküt az új izraeli kormány

Járiv Levin Kneszet-elnök (Likud) szóvivője kedd reggel közölte, hogy a 36. kormány eskütételére és a 24. Kneszet elnökének megválasztására június 13-án, vasárnap kerül sor. Levin helyére a Jes Atid Miki Lévit jelölte. Az ujkelet.live beszámolója.

Levin hétfő délután hivatalosan bejelentette, hogy a Jes Atid vezetője, Jáir Lapid értesítette arról, hogy sikerült kormányt alakítania, de a bizalmi szavazás pontos dátumát nem tűzte ki.

A koalíciós megállapodások szerint a nemzeti-vallásos Jamina elnöke, Naftali Bennett 2023. augusztus 27-ig lesz miniszterelnök, majd Lapid váltja a poszton, és Bennett belügyminiszter lesz. A ciklus első felében Lapid külügyminiszterként fog szolgálni.

Az új koalíciót alkotó pártok vezetői vasárnap ültek össze először.

A Bennett-Lapid koalíció 61 képviselőből áll a 120 tagú Kneszetben, ami azt jelenti, hogy egyetlen elpártoltó tag megakadályozhatja a parlament hatalmi átvételével kapcsolatos bizalmi szavazás megnyerését:

Jes Atid (17 mandátum), Kék-Fehér (8), Jiszráel Beitenu (7), Munkapárt (7), Jamina (6 képviselő a 7-ből), Új Remény (6), Meretz (6) és az iszlamista Ra’am (4).

Lapid hétfőn optimistán nyilatkozott a kormányváltás kapcsán, és baráti kezet nyújtott Benjamin Netanjahu miniszterelnök támogatói felé.

„Ez a kormány azért alakul meg, mert többségben van. Voltak választások, többségben vagyunk, kormányt alakítunk. Ez a demokrácia, ez az ereje, ezt választotta Izrael”- mondta Lapid a frakcióülésen.

Netanjahu miniszterelnök és a jobboldali vallásos tömb többi pártjának támogatóihoz szólva Lapid azt mondta, tudja, hogy közülük sokan „válságként” élik meg a potenciális új kormány megalakulását.

🟠 יש עתיד on Twitter: „פגישת עבודה ראשונה של ראשי מפלגות ממשלת האחדות. אנחנו קוראים ליו״ר הכנסת לעשות הכל כדי להשביע את הממשלה כבר ביום רביעי הקרוב. הגיע הזמן לממשלה יעילה וטובה שתביא אחדות ושקט למדינת ישראל.צילום: רענן כהן. pic.twitter.com/7lWQjXAwRA / Twitter”

פגישת עבודה ראשונה של ראשי מפלגות ממשלת האחדות. אנחנו קוראים ליו״ר הכנסת לעשות הכל כדי להשביע את הממשלה כבר ביום רביעי הקרוב. הגיע הזמן לממשלה יעילה וטובה שתביא אחדות ושקט למדינת ישראל.צילום: רענן כהן. pic.twitter.com/7lWQjXAwRA

,,De rá fogtok jönni, hogy ez a kormány nem ellenetek alakul. Értetek fog dolgozni, tisztelni fog titeket és ez a ti kormányotok is lesz. Kormánya lesz azoknak is, akik a Likud, a Sász, a Jahadut Hátorá és a Vallásos Cionizmus mellett szavaztak. Rá fognak ébredni, hogy tisztességesek leszünk velük szemben, tiszteletben fogjuk tartani a hitüket és a véleményüket és meg fogjuk hallgatni az igényeiket”.

Az új kormány támogatóit pedig arra kérte, hogy ne dörgöljék az ellenzők orra alá a győzelmet.

,,Tudom, hogy sokáig vártatok, és ez a ti sikeretek, de Izraelben nagyon sokan aggódnak emiatt a kormány miatt. Feléjük kell nyújtanunk a kezünket, és csökkentenünk kell a feszültséget. Nem kell a város terén ünnepelni és azt kiabálni, hogy győztünk. Eljött az ideje az izraeli társadalom egyesítésének. Nem ők az ellenségeink”.

Lapid foglalkozott a közelmúltbeli politikai diskurzussal is, feltehetően rabbik egy csoportjára utalva, akik felszólították híveiket, hogy „tegyenek meg mindent” az új kormány megalakulásának megakadályozása érdekében.

„Nem választjuk szélsőséges rabbik judaizmusát, akik a politikai játék részévé válnak, és bevonják magukat az uszításba. Olyan judaizmust választunk, amely azt mondja nekünk, hogy válasszuk az életet.”

Lapid továbbá elismerte, hogy „kudarcot vallott” a kormányban lévő miniszterek számának korlátozásában.

,,Ez része annak, ami lehetővé tette számunkra a kormányalakítást”.

Lapid és Bennett papíron koalícióra lép ugyan, de Netanyahu a végsőkig harcolni fog

Nyolc, egymástól merőben eltérő pártot összehozni rendkívül nehéz volt. Arra nyugodtan lehet számítani hogy a miniszterelnök a Knesszet bizalmi szavazásához vezető utat még gyötrelmesebbé teszi.