Szigorítottak a párizsi női dzsihadista kommandó egyik tagjának büntetésén

Egy párizsi fellebbviteli bíróság szigorított Ines Madani börtönbüntetésén hétfőn. A nő tagja volt egy Szíriából irányított női kommandónak, amely öt évvel ezelőtt az Iszlám Állam terrorszervezet nevében pokolgépes merényletet próbált meg végrehajtani gázpalackokkal teli gépkocsival a párizsi Notre-Dame-katedrális közelében.

Az ügyész kérésének megfelelően az első fokon 30 év börtönbüntetésre ítélt, 24 éves nőnek a kiszabott idő kétharmadát le kell töltenie.

A párizsi merényletkísérletért eredetileg öt nőt vontak felelősségre. A Franciaországban született és ott radikalizálódott nőket már a sikertelen merénylet előtt is nyilvántartották a hatóságok, mert a közel-keleti háborús övezetekbe akartak utazni.

Az öt nő 2016. szeptember 4-re virradó éjjel Rachid Kassim francia dzsihadista utasítására próbált meg merényletsorozatot végrehajtani Párizsban.

Az algériai-francia állampolgárságú férfi 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az akkor Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez, s a hatóságok szerint a dzsihadisták egyik legveszélyesebb francia nyelvű propagandistája lett. Kassim feltehetően 2017 februárjában, 30 évesen életét vesztette az iraki Moszulban egy bombázásban.

Az ügyben bíróság elé állított nők közül kettő, a 2019-ben harminc évre elítélt Ines Madani és a 25 év börtönbüntetéssel sújtott Ornella Gilligmann egy Peugeot 607-es típusú gépkocsit parkolt le a Notre-Dame-katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában található éttermek előtt azon a bizonyos szeptemberi éjszakán. Az autóban hat gázpalack volt, amelyet fel akartak robbantani. A két nő azonban megijedt és elmenekült, mert azt hitte, hogy civil ruhás rendőr figyeli őket. A menekülés előtt még gyorsan gázolajat öntöttek a gépjárműre, majd égő cigarettát dobtak rá, de nem történt robbanás, mert a gázolaj nehezen gyullad meg.

A muzulmán hitre felnőttként áttért Ornella Gilligmannt a sikertelen merénylet után két nappal, szeptember 6-án tartóztatták le Dél-Franciaországban. A másik elkövető, Ines Madani a Szíriából őt irányító Rachid Kassim tanácsára egy másik fanatizált nőnél, Amel Sakaou-nál keresett menedéket. A két nőhöz csatlakozott egy harmadik iszlamista nő, Sarah Hervouet, akit szintén Rachid Kassim irányított. Miután a három nő tudta, hogy a rendőrség a nyomukban van, szeptember 8-án konyhakésekkel felfegyverkezve elhagy a lakást, majd a parkolóban megtámadta az őket előállítani próbáló rendőröket, akik közül az egyik rálőtt Ines Madanira és a lábán megsebesítette.

Madani mindkét társát húsz-húsz év szabadságvesztésre ítélték.

Az ötödik gyanúsított, Samia Chalel, aki közvetített a feltételezett elkövetők között, illetve Rachid Kassimot tájékoztatta arról, hogy nem sikerült a gázpalackos merénylet, öt év szabadságvesztést kapott.

Az öt nő közül a merénylet időpontjában mindössze 19 éves Ines Madani volt a legfiatalabb, de ő volt a többi nő mentora, és ő kapta a legsúlyosabb büntetést. A hatóságok már korábban nyilvántartották őt azért, mert közösségi oldalakon arra buzdított – különböző harci álneveken –  más nőket, hogy csatlakozzanak az iszlamista harcokhoz Szíriában. Köztük Ornella Gilligmannt, három gyerek anyját, aki csak a merényletkísérlet közben, a helyszínen értette meg, hogy az Abou Junayd nevű dzsihadista, akibe az interneten keresztül szerelmes lett, és aki miatt vállalta a részvételt a terrortámadásban, nem más, mint Ines Madani.

A nyomozás során a két nő egymásra hárította a felelősséget a támadás kiterveléséért és az akció irányításáért.

Elítéltek egy francia-muszlim holokauszt-tagadót

Ahmed Moualek halálos fenyegetéseket posztolt zsidó közszereplők ellen és tagadta a holokausztot.