Először nem találtak új, a koronavírussal helyben megfertőződöttet Izraelben

Annak a négy vírushordozónak mindegyike külföldről érkezett, akiknek a tesztje pozitív eredménnyel zárult szombaton.

Az Egészségügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint a járvány kezdete óta most először fordult elő, hogy nem azonosítottak új, a vírussal Izraelben megfertőződött koronavírus hordozókat szombaton a zsidó államban, ahol egyébként az aktív fertőzöttek száma is 230-ra csökkent – írja a The Jerusalem Post.

Annak a négy embernek mindegyike külföldről érkezett, akiknek a tesztje pozitív eredménnyel zárult szombaton. Ugyan az utazások volumene továbbra is messze elmarad a pandémiát megelőző szinttől, ezzel együtt naponta több ezren érkeznek Izraelbe, főleg a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren keresztül.

Mindazok, akik belépnek az országba, az érkezésükkor kötelesek koronavírus-tesztnek alávetni magukat, és amennyiben nincsenek beoltva, illetve estek át a fertőzésen korábban, egy újabb teszt elvégzésével tudják a kötelező karantén idejét két hétről tíz napra lerövidíteni.

Míg az elmúlt hetekben naponta átlagosan mindössze 15-20 új esetet azonosítottak, a külföldről érkezők között detektált fertőzések rendszerint meghatározó hányadát adták az összes felfedezett pozitív esetnek: pénteken harminc új fertőzöttből tizenegy külföldről érkezett, csütörtökön tízből kettő, szerdán pedig tizenháromból hét.

A hétvégén elvégzett vizsgálatok száma lényegesen alacsonyabb, mint a hétköznapokon – 7-10 ezer, szemben a 25–30 ezerrel –, de a világjárvány csúcsán szombatonként is száz, esetenként több ezer esetet azonosítottak.

Jóllehet a jelenleg detektált fertőzések száma a töredékét teszik ki a világjárvány csúcspontján felismert pozitív eseteknek, az egészségügyi tisztviselők többször hangsúlyozták, hogy mindaddig fenntartják az ország határain a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozásokat, míg Izraelben vissza nem tér az élet a normális kerékvágásba.

Eközben az aktív esetek száma továbbra is csökken az országban. Vasárnap reggel mindössze 230-an fertőzöttet tartottak nyilván. A télen, a harmadik hullám csúcsán az aktív esetek száma elérte a 88 ezret.

Mindezeken túl súlyos állapotban a kórházakban kezeltek száma is 37-re csökkent. A világjárvány csúcsán csaknem 1200-an voltak hasonló állapotban, és ez példátlan nyomást gyakorolt az egészségügyi rendszerre.

Izraeli tudósok szerint a kefír hatásos a koronavírus bizonyos tünetei ellen

A kefirben olyan molekulákat azonosítottak, melyek hatékonyan kezelik a cikotinviharokat.