Ferenc pápa nem akar találkozni se Orbánnal, se Áderrel

Olyan már volt, hogy Ferenc pápa csak villámlátogatást tegyen egy országban, de olyan még nem fordult elő, hogy egy felkeresett fővárosban ne találkozzon a helyi vezetőkkel.

Diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása, írja a National Catholic Register egyházi újságra hivatkozva a 444.

Értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő a budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel.

A lap vatikáni és magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére.

„Egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak” – mondta a Registernek egy jól értesült budapesti forrás.

A Register szerint, amikor tavaly először felmerült a magyarországi látogatás ötlete a pápa világossá tette, hogy csak és kizárólag a világkongresszust kívánja felkeresni, egyébként nem tervez magyarországi látogatást.

Március 8-án, hivatalos iraki látogatásáról hazatérőben is úgy nyilatkozott, hogy szeptember 12-i látogatása „nem az ország felkeresése, csak egy mise. És mert Budapest mindössze kétórányi autóútra van Pozsonytól, miért ne látogatnék el Szlovákiába”.

A Register szerint az is egyértelmű, hogy a pápa politikai okokból nem kíván találkozni Orbánnal és Áderrel, hiszen velük – és több magyar egyházi vezetővel is – nézeteltérésbe került a kormány bevándorlóellenes politikája miatt.

Mint a Hetek magazin felhívta a figyelmet, a pápa a múltban találkozott Raul Castro kubai diktátorral és Recep Tayyip Erdogan török vezetővel is.

Az iraki síiták legbefolyásosabb vezetőjével találkozott Ferenc pápa

Ferenc pápa pénteken érkezett négynapos, történelmi jelentőségű látogatásra Irakba, ahol előtte még nem járt katolikus egyházfő.