Többféle terrortámadást tervezett a nemrég elfogott iszlamista magyar fiatal

Több információ is napvilágot látott a tegnap, a Terrorelhárítási Központ által elfogott 21 éves magyar férfiról, aki többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást, továbbá tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon.

Hajdu János a TEK főigazgatója szerdán tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

az illetékes igazgatóságuk hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon – amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni – egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben.

A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, „kimondottan dzsihadista propagandát” valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt – közölte az altábornagy.

Ismertette: a fiatalember vállalta, hogy csőbombát készít és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A beszélgetésben úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a fiatalember határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt – mondta a főigazgató.

Megemlítette: hasonló típusú támadás, elfogás Magyarországon még nem történt, de Európában már találkoztak ezzel a jelenséggel. Példaként említette a nizzai merényletet, ahol 2016 júliusában a francia nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot néző tömegbe hajtott egy teherautó. A terrortámadásban 86-an haltak meg, több mint 200-an megsebesültek.

Hajdu János ismertette: már annyi információ gyűlt össze, hogy a felderítési igazgatóság úgy döntött, feljelentést tesz az ügyben. Az ügyészség az ügyet innentől átvette – tette hozzá.

Terrorcselekmény előkészülete miatt fogták el

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványozta a férfi letartóztatását. További részletek az ügyről: http://ugyeszseg.hu/terrorcselekmeny-elokeszulete-miatt-vett…

Kérdésre válaszolva elmondta: a fiatalember bizonyos előkészületeket már tett, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat, de ezt a későbbiekben a nyílt nyomozás fogja feltárni.

Megerősítette, hogy az iszlám hitre áttért férfi megfelelő körülmények között élt és szocializálódott, egy fővárosi egyetem hallgatója. „Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk” – fogalmazott.

A fiatal elfogásának körülményeiről elmondta: Kecskeméten olyan taktikát alkalmaztak, amely nem adott lehetőséget az ellenállásra, az akcióban tűzszerészt, kutyát, robotot is bevetettek, és mindent, ami rendelkezésre állt.

A rendelkezésre álló adatok alapján kijelentette, hogy a fiatalember a tettétől „azt várta, hogy a paradicsomba jut”, vagyis – Hajdu János értékelése szerint – ezzel felesküdött az Iszlám Államra, emiatt azonban terrorszervezet tagjává válhat, ami súlyosabb bűncselekményt jelenthet.

Arra a kérdésre, hogy a férfi megnevezett-e konkrét rendezvényt, Hajdu János azt mondta: erre nem áll módjában jelenleg válaszolni, de később elképzelhető, hogy tud majd. Időpontról sem tudott beszámolni, de hozzátette: attól tartottak, hogy ez a közeljövőben megtörténhet.

Az MTI kérdésére, hogy magányos elkövetőről van szó vagy lehetnek tettestársai Magyarországon, Hajdu János azt válaszolta: ők is vizsgálják ezt, de egyelőre nem merné egyiket sem biztonsággal állítani.

Mártírhalált is vállalt volna az a 21 éves fiatalember, akit kedden fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK), mert a megalapozott gyanú szerint terrortámadást tervezett Magyarországon elkövetni – mondta a TEK főigazgatója az M1 aktuális csatornán szerda este.

Az esettel összefüggésben a rendőr altábornagy az illegális migrációra is felhívta a figyelmet, külön kiemelve a rendőrség és a katonaság munkáját, valamint a határon felhúzott kerítés hatékonyságát. Hozzátette: a TEK és a védelmi szolgálatok megelőző munkája eddig eredményre vezetett, és eddig csak Nyugat-Európában láttunk ilyen típusú bűncselekményeket.

Robbantásra készült egy iszlamista Magyarországon

A 21 éves férfit a terrorelhárítók tegnap fogták el.