Szudán felülvizsgálja az orosz haditengerészeti bázisra vonatkozó megállapodást

Szudán felülvizsgálja az orosz haditengerészeti bázis kialakítására vonatkozó megállapodást, amely még a 2019 tavaszán elmozdított Omar el-Besír elnök hivatali idején született – közölte a szudáni vezérkari főnök szerdán.

Mohamed Oszmán al-Husszein a szudáni Blue Nile TV televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az ország átmeneti kormánya most szabadon összevetheti a megállapodást az állam érdekeivel. „Nincs gond, amennyiben az egyezmény előnyt jelent nekünk, és Oroszország érdekeit is szolgálja” – fogalmazott Husszein.

A szudáni vezérkari főnök arra hivatkozott, hogy az Oroszországgal kötött megállapodást még nem terjesztették a törvényhozó tanács elé, amely egyébként még nem alakult meg, és parlamentként működne a politikai átmenet időszakában.

A Kreml hangsúlyozta: tudomása van Husszein nyilatkozatáról, egyben reményét fejezte ki, hogy képesek lesznek megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes további megbeszéléseket sürgetett a helyzet tisztázására.

Szudán, amelyet jelenleg katonai és civil hatalommegosztáson alapuló átmeneti vezetés kormányoz, Omar el-Besír bukását követően javítani tudta kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Ennek jeleként Washington tavaly nagykövetet nevezett ki az afrikai országba, amelyet le is vett a terrorizmust finanszírozó államok lajstromáról. Szudán cserébe beleegyezett, hogy rendezi diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Oroszország tavaly novemberben hagyta jóvá azt a kétoldalú szerződéstervezetet, amelynek alapján az orosz haditengerészet műszaki ellátóállomást létesíthet majd legalább 25 évre az északkelet-afrikai ország területén.

Az egyezmény értelmében egyszerre akár négy orosz hadihajó tartózkodhat Port Sudan kikötőjében a Vörös-tengeren. A hajók lehetnek nukleáris meghajtásúak is.

A megállapodás 25 évre szól, de ennek lejárta után tízévenként automatikusan meghosszabbodik, ha felek egyike sem emel kifogást.

Fontos kampánytéma a migráció rendezetlen helyzete Izraelben

Dacára annak, hogy Izrael tárgyalt Szudánnal, és Netanjahu többször felvetette a témát, a Likudnak nincsen hivatalos politikája az ügyben.