Mit kell tudni Naftali Bennettről, Izrael valószínűleg következő miniszterelnökéről?

Ki lesz a következő személy, aki a zsidó államot vezeti? Naftali Bennett, Netanjahu korábbi szövetségese, aki számos jobboldali politikáját támogatja, és régóta elkötelezett híve Izrael ciszjordániai településeinek. Netanjahuhoz hasonlóan ellenzi a palesztin államiságot, és időnként Netanjahu jobbján állt. A Jewish Telegraphic Agency portréja.

A 49 éves Bennett áttörne néhány határt.

Ő lenne Izrael első ortodox zsidó miniszterelnöke és az ország első amerikai szülők gyermekeként született vezetője. Ő lenne az első miniszterelnök, aki a technológiai szektorban gazdagodott meg.

Bennett a tervek szerint egy kialakulóban lévő, törékeny koalíciós megállapodás keretében lesz miniszterelnök, amelyben az izraeli pártok a politikai spektrum minden szegmenséből összefogtak azzal az egyetlen céllal, hogy leváltsák Netanjahut, aki 12 éve a miniszterelnök. A centrista Jáir Lapiddal kötött megállapodás értelmében Bennett több mint két évig lenne miniszterelnök, majd Lapid váltaná a pozícióban. Egy történelmileg kis párt vezetőjeként is ő lenne a miniszterelnök. A legutóbbi izraeli választásokon Bennett pártja az izraeli parlament 120 képviselői helyéből mindössze hetet szerzett, és úgy tűnik, hogy egyik törvényhozója ki is lépett.

Természetesen az egész dolog széteshet: A pártoknak, amelyek a baloldaltól a jobboldalig, a zsidóktól az arabokig terjednek, nincs közös elképzelésük a 73 éves nemzetről.

Íme, amit a valószínűsíthetően következő miniszterelnökről tudni kell, az Egyesült Államokban töltött múltjától kezdve a ciszjordániai annexióval kapcsolatos jövőbeli elképzeléséig, mielőtt (esetleg) a jövő héten hivatalba lép.

Amerikai-izraeli háttér

Bennett Haifán született San Franciscóból származó amerikai bevándorlók gyermekeként, és gyermekkorában egy ideig az Egyesült Államokban és Kanadában élt, mielőtt a család végleg visszatért Izraelbe. Netanjahuhoz hasonlóan folyékonyan, alig valamennyi akcentussal beszél angolul.

Bennett felidézi, hogy gyermekkorában lett ortodox, miután egy Chábád óvodába járt, amíg a családja egy ideig Montrealban élt.

Felnőttként modern ortodox, és kipát visel – ha miniszterelnök lesz, ő lenne az első, aki ezt rendszeresen teszi. Tel-Aviv egyik külvárosában, Raananában él.

Miután az Izraeli Védelmi Erőknél szolgált, Bennett jogi diplomát szerzett, majd a technológiai iparban helyezkedett el, és New Yorkba költözött. Társalapítója volt a Cyota nevű sikeres csalásfelderítő szoftvercégnek, amelyet 2005-ben 145 millió dollárért adott el.

Izraelben, miután elhagyta a technológiai világot, Bennett bekapcsolódott a jobboldali politikába. Hamarosan Netanjahu kabinetfőnöke lett. Ezt a pozíciót 2006-2008 között töltötte be, amikor Netanjahu volt az ellenzék vezetője az izraeli parlamentben, a Knesszetben. Ezt a tisztséget – állítólag Netanjahuval való vitája miatt – elhagyta, és az izraeli településeket képviselő ernyőszervezet, a Jesá Bizottság igazgatója lett.

2012-ben megnyerte a jobboldali, vallásos cionista párt, a Bájt Hájehudi (Zsidó Otthon) előválasztását. A következő évi Knesszet-választásokon a Zsidó Otthon megnégyszerezte képviselői létszámát, és 12 helyet szerzett a 120 fős Knesszetben, Bennett pedig Izrael gazdasági minisztere lett a Netanyahu vezette kormányban.

Azóta Bennett különböző kabineti pozíciókat töltött be Netanyahu alatt, régi politikai partnere, Ayelet Shaked mellett – diaszpóraügyi miniszterként, oktatási miniszterként és védelmi miniszterként. Később szakított a Zsidó Otthonnal, és most a Jáminának nevezett jobboldali pártot vezeti, amely hét Knesszet-helyet foglal el.

Tavaly, a Netanjahuval kötött kényelmetlen szövetség után Bennett szakított a miniszterelnökkel, és a héten bejelentette, hogy Lapiddal fog szövetkezni.

Palesztin államiság és Ciszjordánia annektálása

Bennett egy szégyentelenül sólyomszemű cionista, aki régóta ellenzi a palesztin államiságot, Izrael biztonsági aggályaira hivatkozva. Politikai karrierje elején megfogadta, hogy „mindent megtesz, ami tőle telik” annak érdekében, hogy a palesztinok ne tudjanak független államot létrehozni.

Ha az ő akarata érvényesülne, Bennett Ciszjordánia nagy részét is azonnal Izraelhez csatolná. Netanjahu is kacérkodott a ciszjordániai annexióval, de az óvatos Trump-kormányzat ellenállása miatt visszariadt az ötlettől.

Mivel potenciális koalíciójában baloldali pártok is részt vesznek, Bennett a leendő kormány alatt nem tudja majd Ciszjordánia egy részét sem annektálni.

Közgazdaságtan

Gazdasági téren Bennett a szabadpiaci reformok mellett száll síkra, különösen Izrael drága lakáspiacán: Ellenzi a szabályozást, az adókat és a vállalkozásokra vonatkozó egyéb korlátozásokat. Támogatja Izrael kereskedelmi partnerhálózatának kiszélesítését világszerte, beleértve a feltörekvő piacokat és az Izraellel újabb kapcsolatokat ápoló kisebb országokat is.

Ellentmondásos megjegyzések

A szókimondó politikust az arabokkal és a palesztinokkal kapcsolatos gyújtó hangvételű retorikája miatt bírálták. Bennett 2013-ban a zsidókat gyilkoló arab terroristák megölésére szólított fel ahelyett, hogy bebörtönözné őket.

„Életem során sok arabot öltem meg – és ezzel nincs semmi probléma” – mondta akkor.

Azt is mondta, hogy nincs tökéletes „megoldás” az izraeli-palesztin konfliktusra, és azt egy folyamatos irritációhoz hasonlította, mint „zabszem a fenékben”.

Sürgette Netanjahut, hogy agresszívebben támadja a Hámászt Gázában is. 2019-ben azt mondta, hogy Netanyahu egy évtizede „kudarcot vallott a Hamas ellen Gázában”, és bírálta Izrael „megfékezési politikáját”.

Nemrégiben azonban azt mondta, hogy az izraeli-palesztin konfliktus kezelésének alacsonyabb prioritást kell élveznie, mint a világjárvány helyreállításáénak.

„A következő években félre kell tennünk a politikát és az olyan kérdéseket, mint az annexió vagy egy palesztin állam, és arra kell összpontosítanunk, hogy úrrá legyünk a koronavírus-járványon, meggyógyítsuk a gazdaságot és rendbe hozzuk a belső ellentéteket” – mondta novemberben.

Egyéb politika

Bennett ortodox zsidóként ellenzi az azonos neműek házasságát. Ugyanakkor valamivel liberálisabb a kérdésben, mint néhány ortodox politikustársa, és azt mondja, hogy engedélyezné az adókedvezményeket az azonos nemű párok számára.

Oktatási miniszterként Bennettet bírálták, amiért megpróbált vallási tartalmakat beilleszteni az izraeli állami iskolák szekuláris tantervébe.

Bennett megszavazott egy ellentmondásos törvényt is, amely Izraelt a zsidó nép nemzetállamaként határozta meg, amit a kritikusok károsnak neveztek Izrael multietnikus demokráciájára nézve.

A törvény elfogadását követően Bennett azonban elismerte, hogy a törvény hátrányosan érinti az izraeli hadseregben szolgáló nem zsidó izraelieket, például a drúzokat.

„Világossá vált, hogy a nemzetállami törvény meghozatalának módja nagyon káros – különösen számukra, és mindazok számára, akik a sorsukat a zsidó államhoz kötötték” – mondta Bennett 2018-ban, miután találkozott izraeli drúz vezetőkkel. „Ez természetesen nem volt az izraeli kormány szándéka. Ők a testvéreink, akik vállvetve állnak mellettünk a harcmezőn, és szövetséget kötöttek velünk – az élet szövetségét”.

A válásra ítélt kormány

Még azok az izraeli koalíciók sem bírták ki a múltban, melyeknek ki kellett volna bírniuk – írja Dov Fischer rabbi véleménycikkében.