Megdöbbentő képsorok: iszlamista felvonulás Hamburgban

A Bild című német lap vérfagyasztó képekkel illusztrált írást közölt a hamburgi iszlamisták felvonulásának kapcsán.

Bár látszatra neonácik felvonulásának tűnt, valójában a betiltott Hizb-út-Tahrir (HuT), illetve egyik fedőszervezete tagjai meneteltek katonás rendben Hamburgban.

A HuT-t 1953-ban alapította Muhammad Taqi al-Din al-Nabhani palesztin vallásoktató. Eredetileg a Muszlim Testvériséghez állt közel a szervezet, később azonban saját ideológiát dolgozott ki a kalifátus-államról, amely a bukott Oszmán Birodalomtól eltérően a sáriát tenné meg az állam alapjának.

Képernyőfotó a Bild videójából.

Mivel tagszáma alacsony volt, nem annyira az erőszakra, inkább a katonaságon és a politikán belül elfoglalt kulcspozíciók révén kívánták létrehozni a kalifátust. Tucatnyi országban létesítettek tagszervezeteket, így Közép-Ázsiában és Európában is. A legtöbb arab országban a HuT-t betiltották. tagjait üldözték. Bár a ’90-es években Irakban Szaddám Huszeint lehetséges kalifának látták, ott is üldöztetés volt a sorsuk. A sikertelenség a szektákban megszokott vitákhoz és szakításokhoz vezetett, míg végül feladták az erőszakmentességet, és az öngyilkos merényleteket is elfogadták eszközként. A fő programponttá Izrael megsemmisítése vált, ami a nyilvános tüntetéseken eredményes tagtoborzással járt. A legnagyobb befolyására Nagy-Britanniában tettek szert, bár a belső viták és hasadások ott sem maradtak el.

A hálózat tagjai nyílt propagandát folytatnak az Al-Kaida érdekében, Abu Hamza nevű prédikátoruk pedig a dzsihádra és a zsidók, a „keresztesek” és a hitetlenek megölésére hív fel. Ennek a hálózatnak a tagjai ölték meg késekkel Lee Rigby brit katonát Londonban, 2013. május 22-én, a nyílt utcán.

Később újabb és újabb neveken működtek azok a brit dzsihadisták szervezeteként, akik Szíriában az Iszlám Államhoz csatlakoztak. Az ISIS évek alatt véghezvitte, amihez a HuT-nek évtizedek sem bizonyultak elegendőnek: több nagyvárost vont az ellenőrzése alá, bevezette a sáriajogot, és több mint ötmillió embert hajtott uralma alá. Nem csoda, hogy több dzsihadista-csoport felesküdött az ISIS-nek, míg a HuT az árnyékban maradt.

Németországban 2003-ban betiltották a HuT-t, ami a szektaszerű és elitista zárkózottság mellett az egyik fő oka annak, hogy nem tudta a fiatalokat megszólítani. Szövetségesekre talált viszont az NPD neonácijai között, a zsidógyűlölet közös talaján. Emiatt még a kalifátus, mint cél is háttérbe szorult.

Legközelebb 2009-ben lépett a szervezet a nyilvánosság elé: újfent Gáza volt erre az indíték. Több német városban nagyobb létszámmal tartottak Izrael-ellenes tüntetéseket, mint 2021-ben. Ügyes fellépésükkel azt a benyomást keltették, mintha ők szervezték volna a tüntetéseket. Bár sok tüntető török, palesztin, libanoni és más zászlókat lengetett, a HuT antiszemita jelszavai egyesítették őket.

A következő években megint változtattak a stratégián: a militáns külsőségekről, a fekete egyenruháról lemondva barátságosabb arcot mutattak. Főleg Berlinben, a gyalogoszónákban osztogattak röplapokat az „iszlámellenesség” és a rasszizmus ellen. A katonás külsőségeket „Muszlim interaktiv” néven vitték tovább. A siker azonban elmaradt. A pénteki frankfurti tüntetésen ugyanazokat a jelszavakat („Gyerekgyilkos Izrael!”) kiabálták, mint amiket a török vallási hatóság, a Diyanet terjesztett, alig csatlakoztak a nézelődők közül, és továbbra is be vannak tiltva Törökországban.

A Twitteren és az Instagramon azonban olyan képet tudtak mutatni magukról, mintha sokan lennének és militánsak.

A felvonulásról videó is megtekinthető a Bild oldalán.

Irán Hamburgon keresztül terjeszkedik Németországban

Németország-szerte legkevesebb 150 síita közösség áll az iráni rezsim irányítása alatt.