„Palesztina feminista ügy” – 120 genderelméleti szak adta nevét egy Izrael-ellenes nyílt levélhez

A palesztin feministák „izraeli megszállás” mellett „amerikai telepes gyarmatosítást” is emlegetnek levelükben.

Amerikai és európai egyetemek genderelmélet szakágai is csatlakoztak a közelmúltban egy palesztin feminista szervezet felhívásához, amiben Izraelt támadják.

A szerzők a „palesztin felszabadítás” mellett és a „válogatás nélküli gázai bombázások ellen” írtak nyílt levelet május 17-én.

„Angela Davistől megtanultuk, hogy az igazságosság oszthatatlan” – hirdeti írásában a Palestinian Feminist Colletive nevű szervezet. „Időről időre újra megtanuljuk ezt a leckét a feketéktől, őslakosoktól, araboktól, és legfőképp a palesztin feministáktól, akik tudják, hogy ‘Palesztina egy feminista ügy’.”

Az Algemeiner beszámolója szerint a feministák „izraeli megszállás” mellett „amerikai telepes gyarmatosítást” is emlegetnek levelükben. Továbbá tagadják, hogy két oldalú konfliktusról lenne szó; sőt azt sem ismerik el, hogy egy konfliktusról lenne szó, mert szerintük az túl komplex kifejezés a jelenlegi helyzet leírására.

A kezdeményezéshez több amerikai elitegyetem is csatlakozott – többek között a Duke, Stanford és Chiagói Egyetemek is.

Válaszul a Hadassah nevű cionista női szervezet nyílt levelet tett közzé, amiben elítélik a kezdeményezést. „Az akadémiai vezetőknek el kell utasítaniuk az antiszemitizmus folytonos bevonását a felsőoktatásba, és olyan reformokat kell bevezetniük, amik megőrzik az intellektuális tisztességet és igazságot” – hangsúlyozták közleményükben.

Bolondok hajója

A Bolondok hajójának európai és amerikai kabinjait politikailag nem tévesen vélekedők, hanem ellenség lakja. Tatár György publicisztikája.