„Hiánypótló mesekönyv” jelent meg Magyarországon, szivárvány családoknak

Gyereknapkor megjelent az első szivárványcsaládokról szóló mesekönyv Magyarországon – derül ki az RTL Klub Híradó riportjából, az Index.hu beszámolója szerint. A Micsoda család címet viselő könyvben minden szereplőnek két édesanyja vagy két édesapja van.

„Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal cenzusa szerint körülbelül ezer szivárványcsalád él. Nekik eddig nem volt mesekönyvük”

– adott magyarázatot a megjelenésre a Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik tagja, Pál Márton. A könyvben egy reggeli és egy esti mese van az egyszerű hétköznapi rutint bemutató műveletekkel.

A megjelenést azért időzítették a gyereknaphoz, hogy felhívják a figyelmet arra, a szivárványcsaládok jogai sokszor sérülnek, joghátrányt jelent az öröklés vagy az, hogy a gyereket nevelő szivárványcsaládban a pár egyik tagja sem lehet teljes értékű szülő.

A könyvet Szabó T. Anna József Attila-díjas költő fordította magyarra.

2020 szeptemberében Dúró Dóra, a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom alelnöke egy messzire visszhangzó gesztussal ledarálta ledarálta a Meseország mindenkié című mesekönyvet, mondván, hogy a „homoszexualitást propagálja”, és „támadás a magyar kultúra ellen”.

Krumplifej úr mostantól gender semleges

A játékot gyártó Hasbro szerint itt volt az ideje a krumpli alakú figurát a modern időkhöz alakítani.