Úgy veszik az amerikaiak a fegyvereket, mint a cukrot

Tavaly márciusban volt olyan hét, amikor egymillió fegyvert adtak el az Egyesült Államokban – írja a 444.

Bár nem vezetnek erről egészen pontos statisztikát, 1998 óta állnak rendelkezésre adatok, amikből legalább következtetni lehet. Azóta egyszer sem fordult elő hasonló. A nyári tüntetések és a választási kampány hónapjaiban sem csökkent a fegyvervásárlási kedv, és idén tavasszal az egymilliós rekord is megdőlt.

Ráadásul nem csak olyanokról van szó, akik amúgy is tartottak már fegyvert. A New York Times által idézett adatok szerint tavaly – ahogy már 2019-ben is – minden ötödik vásárló az első fegyverét szerezte be. Érdekes, hogy ők felerészben nők, ötödrészben feketék, illetve latinók voltak, vagyis a szokásosnál kisebb arányban voltak fehér férfiak.

A 444 szerint tavaly az amerikaiak 6,5 százaléka (17 millió ember) vásárolt fegyvert, egy évvel korábban ez még csak 5,5 százalék volt. Összességében a háztartások 39 százalékában tartanak fegyvert, 2016-ban még 32 százalékot mértek.

A választások környékén mindig többen vásárolnak fegyvert, ráadásul tavaly a járvány első hulláma is felhajtotta a keresletet, sokan tartottak a lezárással érkező bizonytalanságtól. De szakértők szerint nem csak ez áll a háttérben: az emberek egymásba vetett bizalmának csökkenése, a közös valóságértelmezés hiánya is erősíti a tendenciát.

Több mint kétmillió fegyvert adtak el januárban az Egyesült Államokban

Ez 80%-os emelkedést jelent a tavaly januári adatokhoz képest.