Biden-párti publicista szerint Nobel-békedíjat kaphatna az elnök az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséért

A New York Times véleménycikk-írója azt javasolja Joe Bidennek, hogy békés megoldást találjon az izraeli-palesztin konfliktusra a Közel-Keleten, felvetve: ha ezt megtenné az elnök, Nobel-békedíjat kéne kapnia.

A szerző, Thomas Friedman, akinek Biden gyakran olvassa írásait, és aki Trockij-idézettel nyitja cikkét, azzal kezdi: „Biden elnöknek azt mondom, hogy őt talán nem érdekli a közel-keleti béke, de a közel-keleti békét érdekli Biden”.

Cikkének címe: „Hogyan nyerhet Joe Biden Nobel-békedíjat”.

Friedman szerint ma olyan helyzet van a Hamász és Izrael kapcsán, mint 1973-ban, amikor Henry Kissinger külügyminiszter segített Izraelnek.

Friedman felsorolja a konfliktus történetét, majd azt írja, hogy Kissinger alkuja azért jöhetett létre, mert az összes vezető figyelmen kívül hagyta az alapproblémát, vagyis az izraeli-palesztin problémát.

„Talán érdekli önt Kína, de a Közel-Keletet ön érdekli. Ön segített tűzszünetet kötni a két félnek. Akar-e, mer-e belépni az új kissingeri pillanatban?” – teszi fel a kérdést. „Nem ítélem el, ha nem. De csak figyelmeztetem, hogy a helyzet magától nem lesz jobb”.

Friedman 2016-ban Hillary Clintont, 2020-ban pedig Joe Bident támogatta.

Biden lemondott a közel-keleti békéről

Az új adminisztráció már egy héttel a beiktatás után elkezdte aláásni az Ábrahám-egyezményeket azzal, hogy eltávolította az amerikai alapokat.