Iszlamista késelős támadás történt Franciaországban

Késsel támadt pénteken egy rendőrnőre egy férfi a nyugat-franciaországi Nantes-hoz közeli La Chapelle-sur-Erdre rendőrőrsén – közölte a helyi csendőrség. A nő súlyosan megsebesült a lábán, de nincs életveszélyben, kórházban ápolják.

A támadó elvette a rendőrnő fegyverét, és elmenekült a helyszínről, a rendőrség nagy erőkkel kereste, és kora délután egy tűzpárbajt követően előállította. A támadó később belehalt a sérüléseibe.

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren jelentette be, hogy a csendőrség ártalmatlanította és előállította az elkövetőt. A tárcavezető köszönetet mondott a rendfenntartó erőknek a gyors közbeavatkozásért, és jelezte, hogy délután a helyszínre érkezik.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a gyanúsított és a csendőrök között tűzpárbaj alakult ki, két csendőr a karján és a lábán könnyebben, a feltételezett elkövető súlyosan megsebesült.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a támadás délelőtt 10 órakor történt a 20 ezer lakosú település rendőrségének egyik irodájában, ahol a támadó többször megszúrta a rendőrnőt a lábán.

A BFM értesülése szerint a férfi 40 év körüli és pszichiátriai problémáiról ismert, a rendőrőrs közelében fogták el.

A Franciaországban született francia állampolgárságú férfi márciusban szabadult nyolc éves börtönbüntetés után. Rablásért ítélték el, de a börtönben radikalizálódott, emiatt a titkosszolgálatok március végén nyilvántartásba vették. Ugyanakkor skizofrénia miatt is kezelték, a szabadulása óta rendszeresen járt orvosnál – jelentette a BFM.

Az AFP hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elkövető „hibrid profilú volt, nagyon súlyos pszichiátriai beteg és radikalizálódott iszlamista”.

Az üggyel egyelőre a terrorellenes ügyészség nem foglalkozik, a nantes-i ügyészség indított eljárást, de a rendőrség nem zárt ki semmilyen lehetőséget, így a terrortámadásét sem.

Az elmúlt hetekben két halálos merényletet követtek el rendőrök ellen: egy tunéziai dzsihadista április 23-án egy rendőrségi alkalmazottat ölt meg a Párizshoz közeli Rambouillet rendőrőrsén, néhány nappal később pedig a déli Avignonban egy rendőrségi razzia során egy kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított férfi lelőtt egy rendőrt.

Május 19-én több ezer francia rendőr tartott tiltakozó megmozdulást a nemzetgyűlés épülete előtt a közelmúltban őket ért támadások ellen. A rendezvényen a teljes politikai elit, köztük Gérald Darmanin belügyminiszter is részt vett.

Az EU friss bevándorlási krízise

„A közvélemény észreveheti: ha le lehet zárni a határokat egy járvány miatt, akkor a migráció miatt is le lehet zárni. Akár tetszik, akár nem, hirtelen járható út lett ez is” – írja Douglas Murray.