A Globe-színház „megtisztítaná” Shakespeare-t a „problémás részektől”

Angliában az eltörlés kultúrája elérte William Shakespeare-t is. 

A Globe-színház, amely Shakespeare színházának mintájára már hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb előadója a zseniális író műveinek bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző műveit – írja a Spiked magazin.

A Globe kinevezett több akadémikust, hogy „anti-rasszista Shakespeare” szemináriumokat tartsanak. Az előadások a darabok „problémás faji és gender dinamikájával” fognak foglalkozni.

Az egyik tanár a Telegraphnak azt nyilatkozta, hogy minden Shakespeare darab „faji darab” mivel a „fehérség” része mindegyik darabnak.

A szemináriumok például felhívják a figyelmet Shakespeare „faji nyelvezetére” hogy a fehér szín a szépséget a sötét pedig a gonoszságot jelzi a színdarabokban, ami szerintük rasszizmusra utal. (A kutatók úgy tűnik Shakespeare szonettjeinek híres „sötét hölgyét” figyelmen kívül hagyták.)

Shakespeare faji ábrázolásairól korábban is voltak viták, a mostaniak viszont teljesen le lettek egyszerűsítve, és nem méltók a világirodalom talán legnagyobb szerzőjéhez.

A Globe-színház az elmúlt években többször kiváltotta a közönség haragját miután szélsőségesen „modernizálták” a darabokat. A közönség felháborodása után a művészeti igazgatót 2018-ban menesztették. Az új igazgató azonban a hagyományokhoz való visszatérés helyett egyik első darabjaként összekeverte a nemi szerepeket a Hamletben.

A Bibliát is bedarálhatja az eltörlés kultúrája

A „cancel culture” nem ismer határokat.