Törökország szerint illegitim a szíriai elnökválasztás

A török külügyminisztérium szerdán „illegitim természetűnek” minősítette „a szíriai rezsim által szervezett” elnökválasztást, és annak jelentőségére hívta fel a figyelmet, hogy a polgárháború politikai rendezését az ENSZ felügyeletével, valamint a szíriaiak vezetésével kell  végrehajtani.

„A választás nem tükrözi a szíriai nép szabad akaratát” – hangsúlyozta a külügyi tárca, amely egyúttal leszögezte: nem szabad hagyni, hogy a damaszkuszi vezetés megkíséreljen „mesterséges úton” legitimitáshoz jutni a választáson keresztül, amelynek „nyilvánvaló a kimenetele”.

Megfigyelők szerint a szíriai elnökválasztás nem több, mint színjáték, amellyel a 2000 óta hivatalban lévő Bassár el-Aszad a hatalmát kívánja bebetonozni. Két kihívója, Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmed Marai alig ismert politikusok, indulásuk szinte jelképesnek tekinthető. A voksolás eredményeként várhatóan Aszadot választják újra egy negyedik ciklusra.

A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta Szíriában ez a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék, illetve a helyi kurdok is elutasítanak. Nem tartják meg a választást a kurdok uralta északkeleti országrészben, illetve az északnyugati Idlíb tartományban sem, amely a kormányellenes lázadók utolsó fellegvára Szíriában.

A konfliktusba terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak,

de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

Törökország Szíriában felkelőket pártol, 2016. óta pedig több hadműveletet is indított a szomszédos országban ellenzéki milíciák oldalán.

Az offenzívákon túl Ankara Moszkvával és Teheránnal folytatott tárgyalásokat a politikai megoldás érdekében.