Küzdősport-versenyzők kísérnék haza a zsidókat sábátkor Los Angelesben

Remi Franklin, egy Los Angeles-i fitneszterem harcművészetekkel foglalkozó vezetőjének akkor ütött szöget a fejében a gondolat, mikor arról olvasott, hogy a városban élő ortodox zsidók félnek szombaton elmenni a zsinagógákba, a megszaporodott antiszemita támadások miatt – írja a Vosisneias.com hírportál.

Franklin a Los Angeles Times-nak adott interjújában elmondta, hogy az önkéntes felajánláshoz az edzőterem számos tagja csatlakozott és hogy a kíséretet koordinálják a Magen Am nevű, zsidó intézmények védelméért felelős szervezettel.

„Zsidók és nem-zsidók is csatlakoztak a kezdeményezéshez, akik jiujitsuban, bokszban vagy más harcművészetekben jártas” – mondta Franlin, aki hozzátette, sok hölgy is jelentkezett, hogy segítsen.

Múlt héten, Los Angelesben, palesztinokkal szimpatizálók több zsidót megtámadtak, megütöttek és üvegeket dobáltak egy kóser sushi étteremre.

Külön érdekesség, hogy Franklin kezdeményezéséhez csatlakozott az a Jonathan Lipnicki, akit gyermekszínészként a Jerry Maguire című filmből ismerhetünk, és aki egyébként feketeöves jiuhitsu harcos. Lipnicki részt vesz a Franklin által tartott sábáti ünnepi étkezéseken is.

„Félelmetes idők ezek a zsidó közösség számára” – nyilatkozta Lipnicki a Los Angeles Times-nak.

Az antiszemitizmus ébredése az Egyesült Államokban

Amerikában soha nem tapasztalt Izrael-ellenesség ütötte fel a fejét, amely egyre nehezebb helyzetbe hozhatja az amerikai zsidóságot. Hajdú Tímea írása.