Hámász: Gázában 500 km alagutunk van, amelynek csak 5%-a sérült meg

Jahja Szinvar, a Hamász gázai vezetője szerdán azt állította, hogy a Hamásznak 500 kilométernyi alagútja van a Gázai övezetben, és hogy az alagutaknak csak öt százaléka sérült meg a közelmúltbeli összecsapásokban — írja The Jerusalem Post.

A Falak Őre hadművelet befejezése óta tartott első beszédében Szinvar arra is figyelmeztetett, hogy az iszlám terrorcsoportnak tízezer „mártírja” van Izraelen belül, akik készen állnak a válasszal”, amennyiben Jeruzsálemnek bántódása esik.

„Az elkövetkező időszakban a népi ellenállásnak fogunk teret adni, amelyet a katonai ellenállás véd majd meg.” – tette hozzá.

Szinvar hozzátette, hogy nem sokkal a tűzszünet életbe lépése előtt a Hamász azt tervezte, hogy egyszerre 300 rakétát lő ki. 150-et Tel-Avivra, de az egyiptomi és katari közvetítők iránti tiszteletből úgy döntött, hogy nem teszi.

Szinvar azt állította, hogy a Hamász percenként több száz rakétát képes kilőni, amelyek hatótávolsága 100-200 km.

A Hamász-vezető hangsúlyozta, hogy az Izraellel kötött tűzszünet feltétel nélküli, és egyik fél sem írt alá megállapodást.

Az egész Gázai övezet területe 365 négyzetkilométer, ami azt jelenti, hogy az alagútrendszereknek a tengerparti enklávé nagy részét le kell fedniük, ha Szinvar állításai igazak. (Szinvar állítása szerint a Hamász metrója 100 km-rel hosszabb, mint a teljes londoni földalatti alagútrendszer. Gáza szűkebb területén 10 párhuzamos vonal futhatna észak-déli irányban, és további nyolc alagút köthetné össze őket kelet-nyugati irányban). Az IDF arról számolt be, hogy több mint 100 km Hamász-alagutat semmisített meg a Falak Őre hadművelet során.

„A megszállásnak nem sikerült megsemmisítenie a Hamász metróját” – mondta Szinvar. „A megszállás nem ért el semmit az ellenállás elrettentésére irányuló terveiből, és nem tudta felmérni a helyzetet az előkészületeink miatt”.

Szinvar cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Izraelnek sikerült becsapnia a gázai terrorista csoportokat, hogy azt higgyék, szárazföldi invázióra készülnek, annak érdelében, hogy alagutakba tereljék őket, és azt állította, hogy a Hamász hírszerzése „ismeri az ellenség terveit, és tudta, hogy nem lesz szárazföldi invázió”.

Hangsúlyozta, hogy az al-Aksza és Jeruzsálem „vörös vonal”, és figyelmeztetett, hogy a művelet csak egy „kis manőver” ahhoz képest, ami akkor fog történni, ha Izrael megpróbál „kárt tenni az al-Aksza mecsetben”.

„Készen állunk a harcra, ha az ellenség nagy ostobaságot követ el Jeruzsálemben és a szent helyeken” – mondta Szinvar. „Üzenetet akartunk átadni a megszállásnak és a világnak, hogy nem csak a levegőbe fenyegetőzünk, hogy a világ tudja, hogy az al-Akszának vannak emberei, akik megvédik”.

Sinwar arra figyelmeztetett, hogy a Hamász „mindent fel fog égetni”, ha nem oldják meg a gázai problémákat.

Egy nappal azután, hogy a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah beszédet tartott, amelyben kijelentette, hogy még a gázai barátokat is „meglepte” a Jeruzsálemet ért rakétatűz, Szinvar hangsúlyozta, hogy a Hamász „állandó kapcsolatban” állt a Hezbollahhal a konfliktus során, és hogy „magas szintű koordináció” volt közöttük.

Szinvar hozzátette, hogy a Hamász „biztos” abban, hogy más országok más csoportjai is csatlakoztak volna a konfliktushoz, ha az tovább eszkalálódott volna.

A konfliktus során számos rakétát lőttek ki Libanonból Izrael felé, de nem világos, hogy pontosan ki tette ezt.

Minden, amit a médiában nem mondanak el a Hamász terrorszervezetről

A történelem és a tények azt bizonyítják, hogy a palesztin csoportot nem érdekli a más, csak a terrorizmus és Izrael teljes elpusztítása; ezért Izraelnek nem csak joga van megtámadni a Hamászt, de tulajdonképpen kötelessége is ezt tenni.