A brit zsidók attól tartanak, hogy a gázai tüntetések miatt megnő az antiszemitizmus

Úgy tűnik, hogy az Izrael és a Hamász által 11 napnyi harc után meghirdetett tűzszünet tart, de az európai zsidók – különösen Nagy-Britanniában – még mindig érzik az utóhatásokat — írja a The Jerusalem Post.

Ahogy az elmúlt 20 évben a palesztinokat érintő izraeli katonai konfliktusok korábbi fordulóiban, az antiszemita erőszak és megfélemlítés eseményinek száma megugrott Európában, ahol tüntetők tízezrei vonultak fel és gyűltek össze olyan eseményeken, amelyeken Izrael iránti dühüket fejezték ki.

Egyesek az eseményeket ürügyként használták fel arra, hogy zsidó embereket vegyenek célba.

Az Egyesült Királyságban május 9-e óta, azóta, hogy a Hamász rakétákat lőtt izraeli városokra, 116 antiszemita incidenst jelentettek, míg az előző két hétben csak 11 esetet.

Az egyik május 16-i incidens során egy rabbit vert meg két fiatalember, akik a támadás során antiszemita szidalmakkal illették. A rabbi, Rafi Goodwin közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek kórházi kezelést igényeltek. A rendőrség letartóztatta a feltételezett támadókat, akiket azzal is vádolnak, hogy ellopták Goodwin telefonját.

Pénteken, a tűzszünet után London egyik erősen zsidó negyedében egy férfi betört egy ortodox zsidó autójába, és bántalmazta őt. A gyanúsítottat a járókelők feltartóztatták, amíg a rendőrség őrizetbe nem vette – jelentette a Jewish News of London.

A brit zsidók számára az incidensek rémisztők. Néhányan nem érzik magukat biztonságban, és azon gondolkodnak, hogy vajon maradjanak-e az Egyesült Királyságban. Ez pedig meghiúsíthatja azt az elképzelést, hogy a zsidók az Egyesült Királyságban, ahol a legtöbb muszlim nem a Közel-Keletről származik, elkerülhetik az Európában máshol megfigyelhető antiszemita erőszakot.

„Ezúttal a mobilitás, a büntetlenség, a méret, a puszta nőgyűlölet és az erőszak az, ami annyira megdöbbentő” – mondta Linzi Pinto, egy kétgyermekes zsidó anya Észak-Londonból. „Ez a legrosszabb, ami eddig történt. Ijesztő, és határozottan megkérdőjelezi a jövőnket itt. Szerencsések vagyunk, hogy el tudtunk menni”.

Sok más brit zsidóhoz hasonlóan Pintót is különösen megdöbbentette az a legalább 10 autóból álló, palesztin zászlókat lobogtató és arab nyelvű zenét bömböltető konvoj, amely május 16-án 200 mérföldet tett meg az északi Bradford városából a zsidó London szívébe, a Golders Green városrészbe.

A konvoj egyik vezetője ott antiszemita sértéseket és erőszakra való felbujtást kiabált, többek között azt, hogy „b*tok meg zsidók, erőszakoljátok meg a lányaikat”. A rendőrség négy embert tartóztatott le az incidenssel kapcsolatban.

Pinto elmondta, hogy családja nemrég vásárolt ingatlant az Egyesült Államokban, és az antiszemita események – különösen az elmúlt két hétben – egyre inkább arra késztetik őket, hogy fontolóra vegyék az Atlanti-óceánon túlra költözést.

A londoni Victoria Prever a Jewish Chronicle hasábjain felidézte, hogy a zsidó Shavuot ünnepén két gyermeke fedősztorit készített arra az esetre, ha az utcán megkérdeznék őket, miért nem voltak az iskolában, hogy ne derüljön ki, hogy egy zsidó iskolába járnak, amely az ünnep miatt zárva volt.

„Összetörik a szívem. Mi történt, hogy általános iskolás korában már azon dolgozik, hogyan rejtse el zsidóságát az idegenek elől?” Prever, a Krónika élelmiszerszerkesztője 10 éves lányáról írta a rovatban. „Nem kellene diszkrétebbnek lennünk? Jobb lenne integráltabban – nem felekezeti iskolákban – élnünk?”

A konvoj és a kapcsolódó események szunnyadó félelmeket váltottak ki a brit zsidókból.

„A nagyszüleim holokauszt-túlélők voltak. Általában ilyenkor már rég alszom, de most csomók vannak a gyomromban” – írta május 17-én a Twitteren Becky Aizen történész és író, aki Ausztráliában született, és évek óta Londonban él. „Ez MOST más. Az én DNS-em nincs erre felkészülve.”

Sokan visszhangozták ezt az érzést, miszerint az antiszemita bántalmazások intenzitása az Egyesült Királyságban nagyobb, mint a korábbi, Izraelt érintő helyzetekben.

„Az antiszemitizmus az Egyesült Királyságban sajnos mindig előtérbe kerül, amikor konfliktus van a Közel Keleten, de ez most minden eddiginél rosszabbnak tűnik” – írta Luciana Berger, egy korábbi prominens zsidó munkáspárti törvényhozó, aki most PR-tevékenységet folytat.

„Ezúttal más érzés. Sokkal intenzívebbnek és sokkal ijesztőbbnek érzem” – írta Simon Cohen, egy 36 éves londoni zsidó ügyvéd Berger tweetjére válaszul.

Az antiszemita erőszak növekedése Londonban nem változtatta meg Joseph Cohen, egy ortodox zsidó Izrael-aktivista mindennapjait, aki – különösen ellenséges környezetben – az érdekérvényesítésre összpontosít.

„Úgy gondolom, hogy különösen ezekben az időkben láthatónak, jelenlévőnek kell lennünk. Én például még mindig a tzitzitemmel, kippával és egy „cionista” feliratú pulóverrel fogok járkálni Londonban” – mondta a 37 éves Cohen, aki Izrael-ellenes rendezvényeken muszlimokkal beszélget az Izrael Advocacy Movement nevű jótékonysági szervezetének honlapján közzétett videókban.

Azonban még Cohen is elismeri, hogy most „jobban fél, mint valaha” a május 9-i harcokkal kezdődött Izrael-ellenes és antiszemita gyűlölethullám intenzitása miatt.

„Pontosan ugyanúgy öltözködöm, mint mindig, ugyanazokra a helyekre járok” – mondta Cohen a Jewish Telegraphic Agency-nek -, de sokkal többet nézek a hátam mögé, mint máskor szoktam. És sokkal jobban odafigyelek arra, hogy kivel beszélek, és alapvetően arra, hogy hol vagyok”.

Nagy-Britannia nincs egyedül. Máshol, például Bécsben, Brüsszelben és Amszterdamban a közelmúltban Izrael-ellenes rendezvényeken olyan kántálások hangzottak el, amelyek arra buzdították a zsidókat, hogy emlékezzenek Khaybarra, a zsidók hetedik századi szaúd-arábiai lemészárlásának helyszínére, mert „Mohamed serege visszatér”, hogy megölje őket, ahogy a kántálás hangzik.

Jonathan Arkush, a Brit Zsidók Képviselők Tanácsának korábbi vezetője nincs meggyőződve arról, hogy az antiszemita incidensek számának jelenlegi kiugrása példa nélküli.

„Azt hiszem, az emberek érzik a pillanat hevét, ami érzelmi reakciót vált ki belőlük” – mondta Arkush, aki ügyvéd és háromgyermekes apa, és aki elmondása szerint biztonságban érzi magát, ha kipát viselve sétál Londonban.

Arkush szerint az Egyesült Királyság antiszemitizmusát valamelyest enyhíti az a tény, hogy a kontinentális Európával ellentétben a brit muszlimok többsége Dél-Ázsiából származik, és nem arabok, akiknek közel-keleti gyökereik vannak.

„Az antiszemitizmus még mindig elterjedtebb a brit muszlimok körében, mint a lakosság körében” – mondta – „de Izrael sokkal kevésbé központi helyet foglal el a világképükben, mint a franciaországi muszlimokéban”.

Ez a közösségi médiával talán megváltozik.

„Amikor a fiatal brit muszlimokat Izraelről szóló gyűlöletbeszéd veszi körül az idővonalukon, az erodálhatja azt a puffert, amelyet az imént leírtam” – mondta Arkush.

Az 5pillars muszlim weboldal által szervezett május 10-i panelbeszélgetésen egy birminghami brit muszlim imám „a muszlim többségű államok dzsihádra való felhívására” szólított fel.

Az imám, Asrar Rashid azt is mondta, hogy Pakisztánnak rakétákat kellene kilőnie Izraelre, ahogy Irak tette az 1990-es években, amikor „minden zsidó a menedékébe kényszerült, az európai útlevéllel rendelkezők pedig visszamenekültek Európába”, mivel a „zsidók gyáva nemzet”.

Az imámok és egyes muszlim közösségek vezetői által folytatott ilyen jellegű agitáció évtizedek óta létezik a 66 milliós Egyesült Királyságban, ahol 3 millió muszlim és mintegy 295 ezer zsidó él. Most azonban újra felerősödik, miután Jeremy Corbyn, egy Izrael-ellenes politikus, aki egyszer a Hamászt és a Hezbollahot „barátainak” nevezte, a Munkáspárt élére került.

Corbynt tavaly egy centrista, Keir Starmer váltotta le, egy nagy port kavart botrány közepette, amely az antiszemitizmus Corbyn alatt a Munkáspárt soraiban való elszaporodásáról, valamint a Corbyn által elkövetett állítólagos kudarcról és vonakodásról szólt. Az Egyesült Királyság jelenlegi és korábbi főrabbija is azzal vádolta Corbynt, hogy antiszemita, amit ő tagadott.

„Először is, a Corbyn-évek traumát okoztak a zsidóknak, akik még mindig nem bíznak a Munkáspártban, és erre jó okuk van” – mondta Arkush, azt állítva, hogy Starmer nem tett eleget a párt megreformálásáért. „Szóval megsebesültek.”

A Corbyn-klikk, tette hozzá Arkush, „Izraelt helyezte a szélsőbaloldali mozgalom középpontjába, akik most sietnek politikailag felhasználni az Izraelt érintő konfliktusokat”.

Az agitáció megmutatja, hogy milyen „érzelmek vannak a brit muszlimok egy részében és a társadalmunkban” – mondta. „De ez le fog csillapodni, amint az ellenségeskedések véget érnek – a következő alkalomig”.

Megnőtt az antiszemita incidensek száma az elmúlt hetekben az Egyesült Királyságban

Az Izrael és a palesztin terrorszervezetek közötti összecsapás kezdete óta 250 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma az Egyesült Királyságban.