Új kulturális alapot hoz létre az EMIH

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség társadalmi küldetését szem előtt tartva kulturális alapot hoz létre, hogy ezzel is hozzájáruljon a pandémia következtében nehéz helyzetbe került művészek és kulturális alkotó közösségek lehetőségeinek bővítéséhez. A Firgun Zsidó Kulturális Alap működésének az első évében mintegy 31 millió forint értékben ír ki alkotópályázatokat különböző művészeti ágak képviselői számára — írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az EMIH.

Az EMIH elsődleges feladatának tekinti az autentikus, 3000 éves zsidó hagyomány és kultúra őrzését és felmutatását a modern kor utáni zsidó közösségnek, miközben folyamatosan keresi annak lehetőségeit is, hogy a társadalom egésze számára közvetíthesse az ősi tanítás univerzális értékeit: a karitász, a humanitás, a tudás és a kultúra tiszteletét.

Az elmúlt 15 évben az EMIH össztársadalmi küldetését elsősorban a jótékonyság, az együttérzés és az idősek tisztelete jegyében igyekezett intézményteremtőként és fenntartóként teljesíteni. Most eljött az ideje, hogy az egyházi szolgálattól távolabb eső területeken is megjelenjen. Ennek szellemében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség 2021 januárjában létrehozta a Firgun Zsidó Kulturális Alapot.

Az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Réczei Tamás elmondta, a most induló első pályázati program 2022 végéig összesen 31 millió forintot biztosít a hét különböző kulturális területen meghirdetésre kerülő alkotói pályázatok díjazására. Elsősorban olyan alkotások létrehozását támogatják, amelyek a zsidó eszmevilágban is oly fontos alapvető emberi kérdésekkel, vagy a zsidó kulturális gyökerekkel és tematikákkal foglalkoznak. Elsőként egy zenei és egy regényíró pályázatot írnak ki, de hamarosan forgatókönyvíró, színmű, független színház, képzőművészeti és podcast pályázatok is indulnak. Az Alap minden felekezet számára nyitott, támogatásai mindenki számára elérhetők.

Az Alap feladatának tekinti a zsidó szellemi gyökerek ápolását, de kultúrszakmai alapon működik. A pályáztatás és az elbírálás az adott szakmák és szakterületek jeles képviselőinek bevonásával történik.

Az egyes bírálóbizottságokba olyan kiválóságokat hívtak meg, mint Divinyi Réka, Dobszay-Meskó Ilona, Gárdos Péter, Geszti Péter, Groó Diána, Hegedűs D. Géza, Kieselbach Tamás, Kesselyák Gergely, Milbacher Róbert, Mohácsi János, Lévai Balázs, Lukácsházi Győző, Orlai Tibor, Szécsi Noémi, Szikszai Rémusz, Tasnádi István, Topor Tünde, Vecsei H. Miklós, Winkler Nóra.

A Firgun héber kifejezés, jelentése: „önzetlen elismerés”. A mai izraeli kultúra egyik fontos – az empátiával, mások teljesítménye felett érzett örömmel is asszociált – fogalma egy alapvető zsidó értéket hivatott hangsúlyozni, amely felébreszti a bennünk rejlő gyógyító kreativitást. Ahogy egymás céltalan leszólása, becsmérlése, az általános negativizmus pusztító közösségi normává tud válni, úgy lehet mérhetetlenül építő hatású a viszonzást nem váró dicséret, a firgun.

A Firgun Alap célja elismerést nyújtani művészeknek, a kultúra és a tudomány értékteremtő munkásainak, akik alkotásaikkal, tevékenységükkel mindannyiunk mentális és szellemi egészségét szolgálják.

Az Alap jövőbeli programjai a kultúrát tágan értelmező tematikájúak, és a támogatások skálája is széles: a fiatalok tehetséggondozását célzó ösztöndíjaktól a már megállapodott művészek számára elérhető járadékokig terjednek. Fontos cél a társadalmi megbékélést, a történeti traumák feldolgozását segítő különböző léptékű projektek megvalósítása, a jövőben ehhez is igényelhetők majd támogatások, legyen szó képzőművészeti alkotásokról vagy írott művekről.

Az elsőként kiírt zenei- és regénypályázatról a Firgun Alapítvány honlapján – firgunalap.hu – lehet részletes információkhoz jutni.

Köves Slomó: a Mazsihisz és az EMIH nem kibékíthetetlenek

Köves Slomó beszélt Fiala Jánossal a jeruzsálemi örökjáradék-perről, a hitközségek konfliktusáról és a koronavírusról is.