Ostromállapot a marokkói-spanyol határon

A Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzésében a túlzás nélkül történelminek nevezhető ceutai határsértés körülményeivel foglalkozik.

Az elmúlt hat év migrációs válságában a három nagy mediterrán frontország közül a legjobban teljesítő Spanyolországnak a tavalyi év második felében korábban nem tapasztalt tengeri, míg idén májusban szintén rekordmagas szárazföldi beáramlással kellett szembenéznie.

Konkrét diplomáciai ütésváltás ugyan nem történt Marokkó és Spanyolország között, de sajtóértesülések szerint a példátlan illegális határátlépés az afrikai migránsok visszafogásában kulcsszerepet játszó királyság válaszlépésének tekinthető egy Polisario-vezető spanyolországi gyógykezelése miatt.

Ha rövidtávon nem áll vissza a korábbi nyugalmi helyzet az enklávék körül felhúzott kerítéseknél, állandósulhat a hadsereg jelenléte. Ezenkívül az elkerülhetetlenül bejutó bevándorlótömegek sorsának rendezése, csakúgy, mint korábban Görög- és Olaszország esetében, összeurópai üggyé válhat, Spanyolország pedig egyre hangosabban követelheti a migránsok szétosztását az EU tagállamai között, ami nyilván nem megoldás, hanem a probléma szétterítése.

A gyorselemzés teljes szövege itt érhető el.

Spanyolok és az antiszemitizmus: miért vannak Becsület napi felvonulások az Ibériai-félszigeten?

Kik a spanyol neonácik, és miért vonulgatnak a Becsület napján? Jerez Julio írása.