Ez történt a sábát alatt

Törékeny tűzszünet, az amerikai külügyminiszter a jövő héten a térségbe látogat, Netanjahu beszivárgó rakétákra figyelmeztet, tüntetések a palesztinok mellett, Németország kiáll az antiszemitizmus ellen, Minneapolisban pedig ismét lövöldöztek. Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt, kicsit több, mint 24 óra főbb világpolitikai híreit.

Törékeny tűzszünet

Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász radikális palesztin szervezet betartotta a tizenegy napos konfliktusuknak véget vető tűzszünetet szombaton, közben egyiptomi közvetítők tárgyalnak velük a tartós fegyvernyugvásról, és hírügynökségi értesülések szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jövő hét közepén a térségbe látogat, hogy megbeszélést folytasson izraeli és palesztin vezetőkkel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tűzszünet maradéktalan betartására szólította fel a feleket.

Bár az izraeli rendőrség pénteken összecsapott palesztin tüntetőkkel Jeruzsálemben, a tűzszünet aznap hajnali életbe lépése óta a Hamász nem lőtt ki rakétákat Izraelre, és az izraeli hadsereg sem mért csapást az enklávéra.

Palesztin tisztségviselők szerint a megrongált infrastruktúra újjáépítése több tízmillió dollárba fog került.

Izraelben tizenhárman, míg a kétmillió lakosú Gázai övezetben kétszáznegyvennyolcan vesztették életüket az elmúlt napokban.

Pénteken egyiptomi küldöttség utazott Izraelbe, hogy a tűzszünet megerősítéséről tárgyaljon – mondták el a Hamász tisztségviselői. A delegáció azóta Izrael és a Gázai övezet között ingázik, és a közvetett tárgyalások szombaton is folytatódtak. Az egyiptomi külügyminisztérium közleménye szerint az izraeli és az egyiptomi diplomácia vezetői szombaton megbeszélést folytattak egymással és megállapodtak a kommunikációs csatornák további fenntartásában a tartós béke megteremtése érdekében.

Blinken a térségbe utazik

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is a térségbe utazik, hogy segítsen rendezni a helyzetet, és az újjáépítésről egyeztessen a felekkel. A washingtoni külügyminisztérium még csütörtökön jelentette be Blinken útját, de annak időpontját nem közölte.

Egy bennfentes szerint a tárcavezető Izrael és Ciszjordánia mellett Egyiptomot és Jordániát is felkeresi, látogatására pedig a jövő héten kerül sor.

Netanjahu: „nem tűrjük el” a rakéták „szivárgását” sem

Izrael ezentúl nem fogja eltűrni rakéták kilövését a Gázai övezetből – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken, miután hajnalban életben lépett az újabb tűzszünet.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a Falak őre nevű 11 napos hadművelet után megváltoznak a játékszabályok, mert ezentúl Izrael nem fogja eltűrni, hogy rakétákkal lőjék civil lakosait.

Netanjahu szerint a hadjárat elérte célját, mert kemény csapást mért a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetre, és visszahozza a nyugalmat az elrettentés helyreállításával.

„Ma még nem mindent ismer a nagyközönség, sőt, a Hamász sem, de idővel nyilvánvalóvá válnak majd az eredmények” – mondta az izraeli miniszterelnök a hadsereg tel-avivi főhadiszállásáról sugárzott beszédében, melyben köszönetet mondott az izraeli népnek a harcok során tanúsított „kitartásáért” is.

„Újszerű és merész tetteket hajtottunk végre, anélkül, hogy fölösleges kalandokba keveredtünk volna” – fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy nem volt szükség szárazföldi egységek behatolására, mert biztonságosabb eszközökkel jobb eredményeket lehetett elérni.

„Maximális veszteségeket okoztunk a Hamásznak, miközben minimalizáltuk az izraeli veszteségeket” – mondta. Kifejtette, hogy a Hamászra „elképzelhetetlen” csapást mérve, Izrael teljesítette célkitűzését, mert elpusztította a Gázában kiépített alagúthálózatot, amely szerinte „halálcsapdává” vált, valamint „hatalmas csapásokkal” sújtották a szervezetet mind a föld felett, mind a föld alatt.

„A 11 napos légicsapások megváltoztatták a játékszabályokat, megváltoztattuk az egyenletet, és a továbbiakban nem fogjuk eltűrni rakéták ‘csöpögtetését’ sem, más erővel fogunk válaszolni minden, a Gázai övezet környékén, vagy Izraelben bárhol máshol élők elleni agresszióra” – emelte ki Netanjahu.

„Nem az lesz, ami eddig volt. A Hamászban már tudják, mekkora rombolást okoztak maguknak” – tette hozzá.

Zsidók és arabok együttélése mellett tüntettek Tel-Avivban, nyugat-európai városokban palesztinokat támogató gyűléseket tartottak

Zsidók és arabok együttélése mellett tüntettek szombat este Tel-Avivban, míg több nyugat-európai nagyvárosban a palesztinok melletti szolidaritás jegyében vonultak ezrek az utcára.

A tel-avivi menet átvonult a városon, majd a Habima-téren politikusok és művészek szólaltak fel.

Közben Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban palesztinok melletti demonstrációkat tartottak.

A London központjában, a Viktória Rakparttól a Hyde Parkig menetelő tiltakozók Izrael elleni szankciókat követeltek és sürgették, hogy a brit vezetés játsszon aktívabb szerepet az izraeli-palesztin rendezésben. Egyesek palesztin zászlókat lobogtattak, mások „Szabadságot Palesztinának!”, „Állítsák le a Gáza elleni légitámadásokat!” és „Szankciókat Izrael ellen!” feliratú transzparensekkel vonultak.

Franciaországban is több ezren tüntettek a palesztinokkal való szolidaritás jegyében. „A tűzszünettel még nem oldották meg a kérdést. Ez a harc minden, az igazság, a méltóság és a jog értékeihez ragaszkodó embert érint” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Bertrand Heilbronn, a párizsi megmozdulást szervező Francia Szövetség a Palesztinával való Szolidaritásért (AFPS) nevű szervezet elnöke.

Párizsban a rendőrség csak a Köztársaság téren engedélyezett nagygyűlést.

„Palesztina élni fog, Palesztina győzni fog”, „Izrael gyilkos, Macron cinkos” – skandálták a palesztin zászlók alatt összegyűlt tüntetők Emmanuel Macron francia elnökre utalva.

Tüntetések voltak a palesztinok mellett Lyonban, Strasbourgban, Lille-ben, Toulouse-ban és Montpellier-ben is.

Berlinben több százan vonultak az utcára palesztin zászlókkal és „Szabadságot Palesztinának” feliratú transzparensekkel. A Zsidó Hang a Békéért nevű baloldali szervezet transzparensein ez volt olvasható: „Ellenezzük a berlini és a gázai zsinagógák és mecsetek elleni támadásokat”. A rendőrség szerint 500 ember jelezte részvételét a nagygyűlésen.

Frankfurtban mintegy 950 ember gyűlt össze a városközpontban, ahol a rendezvény békésen zajlott, a résztvevők betartották a járványügyi előírásokban megszabott távolságot is – közölte a rendőrség.

A The Times of Israel című lap közben – a Jewish Telegraphic Agency (JTA)nevű globális hírportálra hivatkozva – arról számolt be szombaton, hogy „a gázai konfliktus antiszemitizmust gerjesztett az Egyesült Államokban, ahol néhány amerikai zsidó elrejti vallása jelképeit. Az elmúlt napokban antiszemita támadások és megmozdulások voltak New Yorkban és Los Angelesben. A tudósítás szerint amerikai zsidó szervezetek arra szólították fel Joe Biden elnököt, hogy „tegye szóvá ezt a fajta antiszemitizmust”.

A német kancellár óva intett a rasszista és az antiszemita megnyilvánulásoktól

Angela Merkel kancellár szombaton óva intett a rasszista és az antiszemita megnyilvánulásoktól a palesztin ügyet támogató tüntetéseken Németországban, ahol a hétvégére több megmozdulást is terveznek.

„Azok, akik a zsidók elleni gyűlöletet az utcára viszik, akik fajgyűlöletet szítanak, kívül esnek az alaptörvényünkön” – figyelmeztetett Merkel heti rádiós hangüzenetében, podcastjában.

„Az ilyen cselekményeket következetesen meg kell büntetni” – hangsúlyozta.

Németországban egy héttel ezelőtt mintegy 60 embert őrizetbe vettek, 100 rendőr megsérült a palesztin ügyért szervezett berlini tüntetésen történt erőszakos megmozdulásokon. Ezeken az eseményeken a tüntetők antiszemita jelszavakat skandáltak, izraeli zászlókat égettek és kövekkel dobálták meg egy zsinagóga bejáratát. A kormány határozottan elítélte a történteket.

A hosszú pünkösdi hétvégén ismét több tüntetést terveznek a fővárosban és más városokban.

Ebben a feszült helyzetben egy zsidó berlini beszámolt arról, hogy péntek este Berlinben három férfi megtámadta. Személyük egyelőre ismeretlen. A 41 éves férfi, aki kipát viselt, elmondta, hogy belekötöttek, majd arcon ütötték. Támadói elmenekültek. Feljelentést tett a legközelebbi rendőrkapitányságon. Ezután kórházba szállították, amelyet a kezelés után el tudott hagyni.

Lövöldözés volt Minneapolis belvárosában, vannak halottak és sebesültek

Lövöldözés volt szombaton kora hajnalban Minneapolis belvárosában, a rendőrség tájékoztatása szerint két ember meghalt, és nyolc megsebesült.

Az incidens helyi idő szerint hajnali három óra előtt történt. A KMSP helyi televízió idézte John Elder rendőrségi szóvivőt, aki szerint két férfi a tömegben összeszólalkozott egymással, fegyvert rántott, és lövöldözni kezdett.

A helyi rendőrség közölte a Twitteren, hogy a tíz meglőtt ember közül öt férfi és öt nő. Két férfi meghalt, és egy harmadikat válságos állapotban ápolnak a kórházban. A többi hét sebesült állapota nem életveszélyes. Az áldozatok mind felnőttek.

A lövöldözéssel összefüggésben egyelőre senkit sem vettek őrizetbe.