A tálibok újabb körzetet foglaltak el Afganisztán középső részén

Amerika még ki se vonult teljesen, de a tálibok már megkezdték az ország visszafoglalását. 

A tálibok a közép-afganisztáni Vardak tartomány újabb stratégiai fontosságú körzetét foglalták el – jelentették be pénteken afgán hivatalos források.

Mohamed Szerdár Bahtijári és Huvani Szultáni tartományi tanácstag azt mondta, a radikálisok több napon át tartó harcok után hatoltak be Dzsalriz körzetébe, miután

a hadsereg hiába próbált légi úton erősítést és ellátást juttatni az ott rekedt biztonsági erőknek, akik végül megadták magukat.

Dzsalriz a tartomány fontos csomópontjának számít, több körzetet köt össze egymással, rajta keresztül megy át több, az ország középső részeibe vezető autóút, így stratégiailag ideális kiindulópont más területek elleni támadásokhoz.

A radikálisok a múlt héten már elfoglalták Vardak egy másik fontos körzetét, a Kabul kapujának is nevezett, az afgán fővárostól alig egyórányi autóútra található Nerhet.

Csütörtökön a kelet-afganisztáni Lagmán egyik körzete került a tálibok kezére, helyszíni beszámolók szerint a fegyveresek nem ütköztek különösebb ellenállásba.

A tálibok azt követően fokozták támadásaikat a tartományi központok és körzetek ellen, hogy május 1-jén megkezdődött az országban 20 éve állomásozó külföldi csapatok végleges kivonása.

Joe Biden amerikai elnök bejelentése szerint az amerikai csapatok szeptember 11-i elhagyják Afganisztánt, és félő, hogy az ázsiai ország ezt követően káoszba süllyed.

Jóllehet, tavaly szeptemberben béketárgyalások indultak a tálibok és Kabul között, a megbeszélések megrekedtek.

Az országban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is aktív, a dzsihadisták már több merénylet elkövetőiként jelentkeztek az elmúlt években, köztük egy kabuli szülészeti klinika ellen elkövetett terrortámadásért is, amely során két újszülöttet is agyonlőttek.

Az amerikai hadsereg kiürítette legfontosabb afganisztáni légi támaszpontját

Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel is jelzi, hogy önként feladja a „világ rendőre” címet. Kérdés ki lép a helyére.