A Hamász győzelmet hirdetett, Gázában tömegek ünnepelnek

Péntek reggel tömegek árasztották el a gázai utcákat, miután csütörtök este tűzszüneti megállapodást jelentettek be az egyiptomi közvetítők Izrael és palesztin terrorcsoportok között – írja a Times of Israel. 

Péntek hajnalban egyetlen terrorszervezet sem szegte meg a megállapodást.

A Hamasz a magyar idő szerint hajnali egykor kezdődő tűzszünet előtt további rakétákat lőtt a Gázai-övezet határához közel található településekre, amelyek során egy férfi megsérült. Végül azonban nem volt olyan nagy a támadás mértéke, mint amitől az IDF tartott.

Hidai Zilbermann az Izraeli Védelmi Erők szóvivője elmondta, hogy Izrael azt az üzenetet juttatta el a Hamászhoz, hogy kemény válaszcsapászra számítsanak ha a tűzszünet előtt még rakétazáport szórnak Izraelre. A szóvivő elmondása szerint a hadsereg bombázóit fenntartották a levegőben, és Gáza felett köröztek figyelmeztetés gyanánt.

A szóvivő elmondta, hogy a gázai határ mellé kirendelt szárazföldi alakulatok egyelőre a helyükön maradnak.

Ahogy életbe lépett a tűzszünet a gázai utcákra visszatért az élet, a férfiak kivonultak az utcára „Allah Akbárt” kiabálták, és az erkélyekről adtak füttykoncertet.

„Ez a győzelem eufóriája” – jelentette ki Khalil al-Hayya a Hamász egyik vezetőségi tagja a tömegnek.

Haidar Akarar  on Twitter: „🔴🇵🇸 #Gaza Just Now: Victory Takbeers now from the mosques of Gaza #فلسطين_تنتصر #غزه_تنتصر pic.twitter.com/DbcyftEcBd / Twitter”

🔴🇵🇸 #Gaza Just Now: Victory Takbeers now from the mosques of Gaza #فلسطين_تنتصر #غزه_تنتصر pic.twitter.com/DbcyftEcBd

Több ezer ember gyűlt össze Mohammed Deif a Hamász katonai ágának árnyékvezérének a házánál. A tömeg a terrorszervezet zöld zászlóit lengette és azt skandálták, hogy „győzelem”.

Ali Barekh az Iszlám Dzsihád iráni pénzből támogatott gázai terrorszervezet vezetője szintén győzelmet hirdetett és kijelentette, hogy „a tűzszünet veszteség Benjamin Netanjahunak, de győzelem a palesztinoknak.”

További nagy felvonulásokra számítanak pénteken Gázában.

Jeruzsálem arabok lakta részén is voltak kisebb ünneplések, néhányan tűzijátékot durrogtattak.

EPA/HAITHAM IMAD

Netanjahu nem zárja ki, hogy leszámoljon a Hamásszal

„Csak két módon vehetjük fel a kesztyűt: vagy leszámolunk velük – ami továbbra is szerepel a lehetőségek között -, vagy elrettentjük őket” – fejtette ki az izraeli miniszterelnök.