Franciaország betiltja a woke nyelvhasználatot

Franciaország továbbra is keményen fellép a szélsőbaloldaliak azon kísérletei ellen, hogy az iskolákban a nemsemleges nyelvhasználat betiltásával felrázzák az országot, mondván, hogy ez a törekvés veszélyezteti a francia nyelvet, és arra késztetheti az embereket, hogy inkább angolul tanuljanak — írja a Daily Mail alapján a Daily Wire.

„Az ország oktatási minisztériuma a múlt héten hozta meg a döntést, miután az írott szavak közepén olyan pontok – úgynevezett „középpontok” – elhelyezésére irányuló törekvés indult meg, amelyek lehetővé teszik a férfi és női alakok egyidejű megjelenítését”

— írta a Daily Mail.

„A francia nyelvtanban a főnevek annak az alanynak a nemét veszik fel, amelyre utalnak, vegyes használatban a hímneműek előnyben részesülnek a nőneműekkel szemben.”

Az Académie Française, egy közel 400 éves intézmény, amely a francia nyelvet őrzi, visszautasította a nyelv megújítására tett kísérletet, mondván, hogy az „káros a francia nyelv gyakorlására és megértésére”.

Nathalie Elimas, a kiemelt oktatásért felelős államtitkár csütörtökön azt mondta, hogy

a nyelv woke-ká tételére irányuló kísérletek „veszélyt jelentenek országunkra” és „a francia nyelv használatának halálos ítéletét jelentik világszerte”.

Elimas szerint a lépés nem fogja népszerűbbé tenni a nyelvet, hanem arra fogja ösztönözni az embereket, hogy inkább angolul tanuljanak.

„Az inkluzív írás elterjedésével az angol nyelv – amely már most is kvázi hegemón az egész világon – biztosan és talán örökre legyőzné a francia nyelvet”

— mondta.

Jean-Michel Blanquer, Franciaország oktatási minisztere szerint a javasolt nyelvi változtatások megnehezítenék a tanulási nehézségekkel küzdők számára a francia nyelv elsajátítását.

A francia baloldali pedagógusszakszervezet, a SUD Oktatási Szakszervezet nyilatkozatban támadta a tilalmat, és felszólította az iskolákat, hogy hagyják figyelmen kívül.

„A SUD Education azt követeli a minisztertől, hogy hagyjon fel azzal, hogy megpróbálja ráerőltetni elmaradottságát az oktatási közösségre”

— áll a közleményben.

„A SUD felszólítja a dolgozókat, hogy ne vegyék figyelembe ezeket a múltbéli időkből származó utasításokat, és a szakmai helyzetektől függően úgy éljenek pedagógiai szabadságuk teljes körű kihasználásával, ahogyan akarnak”.

Az elmúlt hónapokban vezető francia politikusok, újságírók és értelmiségiek kezdtek el figyelmeztetni arra, hogy az Egyesült Államokból érkező szélsőbaloldali ébredező kultúra veszélyt jelent Franciaországra.

„Ezeken a megjegyzéseken felbátorodva neves értelmiségiek összefogtak az ellen, amit az amerikai egyetemek elszabadult woke baloldalisága és a hozzá kapcsolódó cancel-kultúra által okozott fertőzésnek tartanak”

— jelentette a The New York Times februárban.

„Az amerikai kultúrharcok visszhangjaival a harc a francia egyetemeken belül kezdődött, de egyre inkább a médiában játszódik le. A politikusok is egyre inkább beleszólnak, különösen az után a viharos év után, amelyben egy sor esemény megkérdőjelezte a francia társadalom alapelveit”.

A Times beszámolója szerint Macron néhány megjegyzése egy tavaly év végi beszédében hangzott el. Vélelmezi, hogy Macron felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy

az amerikai „woke baloldaliság” „egzisztenciális” fenyegetést jelent Franciaországra nézve, amely „táplálja az elszakadást”, „elősegíti az iszlamizmust”, „kikezdi a nemzeti egységet” és „megtámadja Franciaország szellemi és kulturális örökségét”.

A francia nemzetgyűlés elfogadta a radikális iszlám elleni törvénytervezetet

A javaslat célja célja megakadályozni a szeparatizmust.