Törökország felülmúlja önmagát az Izrael-gyűlöletben

Törökország Izrael-ellenes retorikája az utóbbi nyolc nap harcai során drámaian felerősödött. Az Izraelt és a zsidókat célzó retorika olyan magasságokba emelkedett, hogy az Egyesült Államok elítélte a török elnököt antiszemita megjegyzései miatt. Miközben az USA azon dolgozik, hogy véget vessen a Hamász Izrael elleni háborújának, Törökország szítja a lángokat — írja a The Jerusalem Post.

A közelmúltbeli nyilatkozatok között szerepel Törökországnak az a követelése, hogy Jeruzsálemet válasszák el Izraeltől.

2020 óta, amikor Törökország mecsetté alakította át a Hagia Sophiát, a Hamászt támogató AKP török vallási és politikai vezetése az Al-Aksza „felszabadítására” törekszik, és azt állítja, hogy átveszi Jeruzsálemet. Recep Tayyip Erdogan török elnök legutóbbi megjegyzéseiben „külön megállapodást” követelt Jeruzsálem számára.

Törökország ezután elítélte Ausztriát Izrael támogatása és az izraeli zászló kitűzése miatt. Erdogan azt állította, hogy Ausztria „a muszlimokkal akarja megfizettetni az általuk népirtásnak alávetett zsidók ’árát’”. Röviden, az érvelés az volt, hogy Ausztria valahogyan a muszlimokat bünteti a holokausztért. Törökország ezután Izraelt „terrorállamnak” nevezte.

A múltban a török elnök 2019-ben a náci Németországhoz hasonlította Izraelt. Akkor a Trump-kormányzat Törökország-barát álláspontja és a külügyminisztérium néhány Törökország-párti tagja nem ítélte el a megjegyzéseket. A mai amerikai kormányzat más, és Ankara nem kap zöld utat a Hamasz befogadására és Izrael szidalmazására, mint korábban.

A török elnök egyéb megjegyzései között szerepelt az is, hogy felszólította a világot, hogy állítsa le az „al-Qudsz elleni agressziót”, utalva ezzel Jeruzsálemre. Úgy érvelt, hogy ha a világ nem állítja meg Izraelt, akkor ez a „brutális mentalitás” holnap másoknak is ártani fog.

Az AKP vezetőségének megjegyzései a törökországi szélsőjobboldali médiában is képviseltetik magukat. A törökországi populista jobboldalt kiszolgáló, a rezsimhez közel álló Yena Safak című lap amellett érvelt, hogy Törökország álljon egy iszlám szövetség élére Izrael megtámadására. A szövetségben részt venne Törökország, Irán, Qatar, Malajzia és Pakisztán, olyan országok, amelyek vagy támogatják a Hamászt, vagy közel állnak a Muzulmán Testvériséghez. Törökország a múlt héten konzultált Iránnal arról, hogy hogyan szálljon szembe Izraellel, és felszólította a pápát és másokat, hogy ösztönözzék az Izrael elleni szankciókat.

Törökország Izrael elleni retorikájához képest Iráné viszonylag visszafogott. Törökország a világ egyik vezető Izrael-ellenes államává vált, és az Izrael-ellenes retorika, amelyet az államilag ellenőrzött médián keresztül közvetít, és amely a legsötétebb cikkeket közli Izraelről, táplálja az antiszemitizmust Törökországban és külföldön. Európában számos antiszemita gyűlésen török zászlók láthatók. Ez egy viszonylag új jelenség, mivel Törökország agresszívabb szerepvállalásra ösztönzi az európai diaszpórát. Az egyik bécsi gyűlésen egy férfi azt kiáltja, hogy „b*tok meg a holokausztotokat!”, és a jelenlévő férfiak és nők, köztük egy török zászlót tartó férfi széles körben éljeneznek.

Berágtak a törökök, amiért Biden elismerte az örmény népírtást

Erdogan: a török nemzetet elszomorította, hogy az amerikai elnök népirtásnak ismerte el az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat